Criză de magistrați! Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a anunțat că, la sfârșitul lunii septembrie, peste 14% din posturile de judecători și peste 25% din cele de procurori sunt vacante. Pentru a reduce acest deficit de personal, CSM a demarat două concursuri de admitere, potrivit gândul.ro.
La sfârșitul lunii septembrie 2024, sistemul judiciar din România se confruntă cu un deficit semnificativ de personal, atât în rândul judecătorilor, cât și al procurorilor.
Conform datelor furnizate de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), dintr-un total de 5.069 de posturi de judecător, 744 sunt vacante, ceea ce reprezintă un procent de 14,67%. Situația este și mai gravă în cazul procurorilor, unde din 3.070 de posturi, 776 sunt vacante, echivalând cu un procent de 25,27%.
CSM a inițiat două concursuri de admitere, în încercarea de a ocupa aceste posturi și de a reduce presiunea exercitată asupra sistemului judiciar.
”La finalul lunii septembrie 2024, în cadrul sistemului judiciar din România, gradul de ocupare al posturilor de judecător şi procuror se prezintă astfel:
din 5.069 de posturi de judecător sunt vacante 744 de posturi, reprezentând 14,67%;
din 3.070 de posturi de procuror sunt vacante 776 de posturi, reprezentând 25,27%”, a transmis, joi, CSM.
Te-ar mai putea interesa și: Ce salariu are un judecător în România. Magistrații români câștigă chiar cu 50% mai puțin decât magistrații europeni
foto: magistrați
Consiliul Superior al Magistraturii a anunțat lansarea a două noi concursuri pentru a reduce deficitul de magistrați. Un concurs este pentru admiterea la Institutul Național al Magistraturii (INM), oferind 250 de locuri pentru auditori de justiție, iar celălalt pentru admiterea în magistratură pentru persoane cu minimum 5 ani vechime în funcții juridice, vizând 139 de posturi de judecător și procuror.
De asemenea, între 10 octombrie 2024 și 4 aprilie 2025, se va desfășura examenul de capacitate pentru definitivarea în funcție a judecătorilor și procurorilor stagiari, absolvenți ai INM.
”Preocuparea Consiliului pentru reducerea deficitului de personal este constantă, iar măsuri concrete în acest sens sunt adoptate periodic în urma analizelor efectuate cu privire la necesarul de resurse umane şi fluctuaţiile acestuia”, au transmis reprezentanţii CSM.
Te-ar mai putea interesa și: Recalcularea pensiilor ajunge și la magistrați. Ministerul Justiției a pregătit un proiect pentru calcularea indemnizațiilor de serviciu