Romanian
 - 
ro
Știri interne

17 sporuri incredibile la Romsilva! Angajații primesc chiar și spor de izolare

06 Mar, 08:55 • Bugiu ⁠Ana Maria
Ministrul Mediului critică sporurile acordate în Romsilva, inclusiv pentru stres și izolare. El consideră inacceptabilă acordarea unor prime uriașe la pensionare și cere renegocierea contractului colectiv de muncă.
17 sporuri incredibile la Romsilva! Angajații primesc chiar și spor de izolare

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a criticat dur contractul colectiv de muncă de la Romsilva, subliniind existența a nu mai puțin de 17 sporuri, inclusiv un spor de izolare și un spor de stres, de care beneficiază inclusiv directori din cadrul Regiei Naționale a Pădurilor. El a atras atenția asupra faptului că anumite bonusuri, cum ar fi primele de pensionare care ajung la 100.000 de euro, sunt imposibil de justificat în fața contribuabililor români. În acest context, Fechet a anunțat că reorganizarea Romsilva va fi discutată în următoarea ședință de guvern, ceea ce ar putea deschide calea renegocierii contractului colectiv de muncă și eliminării unor sporuri considerate nejustificate, potrivit stirileprotv.ro.

Te-ar mai putea interesa și: Reforme la Romsilva. Mircea Fechet nu renunță la reorganizare, în ciuda protestelor

17 sporuri incredibile la Romsilva! Angajații primesc chiar și spor de izolare

„În contractul colectiv de muncă sunt 17 sporuri. Există un spor de izolare, spre exemplu, care uneori poate fi înţeles, dacă un angajat al Regiei locuieşte, sau prin natura serviciului, trebuie să stea într-un canton din mijlocul pădurii cu zilele, lucru care se întâmplă destul de rar, poate-i de înţeles în acele situaţii, ca respectivul om care îşi vede familia foarte rar, sau poate locuieşte cu familia la mulţi kilometri de prima aşezare… (…) Încerc să păstrez un echilibru.

Eu cred că primele neruşinate, aşa cum le-am numit eu, trebuie bine separate de restul sporurilor şi pentru anumite situaţii care ţin de un efort suplimentar, care ţin de un anumit program, care ţin de un anumit loc în care se desfăşore activitatea, probabil că putem să discutăm”, a completat el.

Ministrul a explicat că, deși unele sporuri pot fi de înțeles în anumite condiții – de exemplu, pentru angajații care trebuie să locuiască în zone izolate din pădure –, altele sunt aplicate la nivel larg, fără justificare clară. Spre exemplu, sporul de stres este acordat inclusiv unor directori de direcții silvice și angajaților din structura centrală a Romsilva, ceea ce, în opinia sa, reprezintă o practică incorectă.

„Nu pot fi de acord cu sporuri care se aplică la 5.000 de angajaţi odată sau la 10.000 de angajaţi. (..) Sunt directori de direcţie silvică ce beneficiază de spor de stres. Sunt unii în structura centrală a RNP-ului, care la fel se consideră foarte stresaţi şi au decis să îşi acorde singuri sporuri de stres. Alea sunt lucrurile care mă deranjează”, a mai spus Mircea Fechet.

Un alt punct de controversă semnalat de ministru este sistemul de prime și bonusuri financiare care, deși mai puțin mediatizat decât primele de pensionare uriașe, însumează sume considerabile plătite de stat. Fechet a spus că aceste stimulente financiare, alături de obligația legală de a acorda la pensionare un minimum de 5 salarii – cu posibilitatea de a negocia și 20 sau chiar 100 de salarii –, creează o povară financiară majoră.

„Să te trezeşti cu o sută de mii de euro primiţi la pensionare, asta e o chestiune care nu poate fi explicată niciunui român din ţara asta şi care, în opinia mea, trebuie eliminată. Eu sper că, prin ordonanţă de urgenţă, elimină obligativitatea regiei de a plăti aceste sporuri. Pentru că astăzi, prin lege, există obligaţia plăţii a minim 5 salarii la pensionare. Minim. Dar poţi să ai şi 20. După negocierea contractului de muncă, poţi să ajungi şi la o sută de salarii”, a arătat Fechet.

În ceea ce privește activitatea Romsilva, ministrul a evidențiat probleme legate de eficiență și justificarea unor activități economice. El a menționat că regia administrează afaceri care nu au legătură directă cu gestionarea pădurilor, precum păstrăvării, producția de zacuscă sau creșterea fazanilor. De asemenea, a criticat gestionarea defectuoasă a resurselor, exemplificând cu un consum ridicat de carburant despre care nu se știe exact unde ajunge, în condițiile în care pădurarii reclamă constant lipsa de mașini și combustibil.

„Profitul e una şi, câtă vreme sunt organizaţi într-o regie, există această aşteptare ca fiecare direcţie silvică să iasă măcar pe zero lei, adică mai puţin de 3 lei pentru fiecare hectar de pădure administrat. Regia sângerează din toate părţile. Există multe activităţi care nu se justifică. Există multe obiecte de activitate care n-au nicio legătură cu profilul de activitate. Avem păstrăvării.

Facem zacuscă. Creştem fazani. Avem multe vile prin pădure, bine ascunse. Avem un consum foarte mare de carburant şi nu ştim unde dispare toată acea motorină, pentru că pădurarii se plâng mereu că n-au maşină, că n-au benzină. Avem un hotel pe care cumva îl ţinem, însă pierde în fiecare an cel puţin un milion de lei”,a completat ministrul.

Te-ar mai putea interesa și: Pensie de lux și job la stat! Cum se îmbogățesc angajații Romsilva pe banii contribuabililor

Urmărește Daily Business pe Google News