Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, anunţă că duminică sunt afectate 175 de linii de medie tensiune, iar condiţiile meteorologice îngreunează accesul în zonele afectate, intervenţiile fiind dificile, conform News.ro.
„Sunt condiţii meteorologice deosebite (cod roşu) în Constanţa, Tulcea, Galaţi şi Brăila, dar şi în alte judeţe. Suntem în contact permanent la nivelul Comandamentului energetic de iarnă, inclusiv cu dispeceratul energetic naţional, IGSU şi distribuitorii. Am convocat de ieri seară o reuniune a Comandamentului pentru astăzi, ora 13:00. În acest moment, sunt afectate 175 de linii de medie tensiune”, a scris pe Facebook ministrul.
Condiţiile meteorologice includ ninsori abundente, vizibilitate scăzută spre zero şi rafale de vânt de peste 90-100 km/h, ceea ce înseamnă acces îngreunat în zonele afectate, precizează el.
„Până la ameliorarea condiţiilor meteorologice, intervenţiile sunt extrem de dificile. Echipele de tehnicieni ale Reţele Electrice Dobrogea, împreună cu efective suplimentare din regiunile Muntenia şi inclusiv Banat, sunt mobilizate pentru restabilirea alimentării cu energie electrică pentru toţi consumatorii afectaţi”, afirmă Burduja.
De asemenea, anunţă că a dispus remedierea tuturor defecţiunilor cauzate de vreme într-un termen cât mai scurt, ţinând cont de evoluţia condiţiilor din teren.
„Mulţumesc tuturor celor care fac eforturi deosebite în aceste condiţii pentru a asigura funcţionarea întregului sistem energetic naţional. Vom reveni cu concluziile reuniunii Comandamentului energetic de iarnă după ora 14”, afirmă Burduja.
Citește și: Schema de ajutor pentru energie 2023. Cum poate fi proiectul tău eligibil pentru finanțare
Potrivit Economedia, finalul săptămânii trecute a adus primul test pentru Comandamentul energetic de iarnă, a spus ministrul Energiei, Sebastian Burduja. Aceasta în contextul în care Unitatea 1 a Centralei Nucleare de la Cernavodă s-a deconectat, din cauza rafalelor de vânt de peste 100 de kilometri la oră în Dobrogea, şi s-au oprit până şi centralele eoliene. Ministrul a spus că România a avut un deficit de peste 1700 MW în sistem, explicând că echilibrarea sistemului energetic naţional a fost realizată prin hidrocentralele existente.
Unitatea 1 de la Cernavodă s-a deconectat automat sâmbătă, iar duminică a fost resincronizată și producea aproape de parametrii normali (1334 MW nuclear la 22:29). Vântul puternic a oprit și centralele eoliene, a mai spus ministrul, într-un mesaj pe pagina sa oficială de Facebook.
„Cert este că am avut un deficit de peste 1700 MW în sistem după deconectarea unității 1 și a centralelor eoliene (față de cât era prognozat). Echilibrarea sistemului energetic național a fost realizată prin hidrocentralele existente — aportul hidro a depășit 43% din mixul de producție ieri seară, cu peste 10% față de cifrele uzuale”, a transmis Burduja, care a ținut să le mulțumească experților care „și-au făcut datoria”.
Vezi și: 7 milioane de euro pentru fotovoltaice. Ministerul Energiei face achizitia momentului prin PNRR