Joi, 30 mai, premierul Marcel Ciolacu a anunțat că în perioada următoare vor fi disponibile 2.700 de locuri de muncă. Posturile au fost deblocate de astăzi și sunt destinate românilor care doresc să se angajeze la spitalele de stat și în serviciul public de ambulanță. Anunțul a fost făcut în contextul în care și la începutul anului 22024 au fost deblocate 10.000 de job-uri, conform Bugetul.ro.
De ani de zile, în sistemul medical din România nu au fost făcute destule angajări astfel încât să existe locuri de muncă și pentru tinerii absolvenți. Proaspeții absolvenți ai facultăților de medicină sau cei care umrează cursurile școlilor sanitare nu aveau altă variantă decât să se angajeze la firme private, unde salariile nu sunt mari și nici nu primesc multe beneficii.
Nu au fost comunicate date concrete referitoare la procedura pentru ocuparea acestor locuri de muncă la stat sau care sunt criteriile pentru ocuparea unui post.
„Deblocăm azi angajările pentru alte 2.700 posturi vacante din spitale și serviciile de ambulanță. Este a treia decizie similară a Guvernului în sprijinul sistemului medical după cele din ianuarie și februarie, când au fost deblocate angajările pentru 10.000 de posturi”, a declarat Marcel Ciolacu.
Ai mai putea citi: Un gigant american face angajări în România. Sute de locuri de muncă remote pentru specialiștii din acest domeniu
În cadrul conferinței de presă de la începutul ședinței de Guvern, Ciolacu a transmis că Executivul va crea și un grup de lucru prin care să se găsească soluții pentru prețurile medicamentelor. Reprezentanții din industria farmaceutică vor discuta cu autoritățile pentru a ajunge la cea maii bună decizie. Marcel Ciolacu a mai spus că dorește să le permită pacienților accesul la medicamentele esențiale.
„În plus, vom crea un grup de lucru pentru identificarea soluțiilor care să permită accesul pacienților la medicamente esențiale, la prețuri rezonabile. Aceste soluții vor fi discutate și cu industria farmaceutică”, a adăgat Marcel Ciolacu.
„Problema aprovizionării cu medicamente este o problemă a întregii Uniuni Europene. Ca urmare, încă de la sfârşitul anului trecut, Comisia Europeană a stabilit ca prioritate crearea unei alianţe pentru medicamentele critice, adică medicamente de uz larg, pentru care s-au semnalat discontinuităţi în toate statele membre. Eu am participat la reuniunea miniştrilor sănătății, care a dus, practic, la operaționalizarea acestei alianțe, iar la nivel național ne preocupă două elemente.
Primul, așa cum a spus domnul prim-ministru, este vorba despre accesul neîntrerupt la medicamente a pacienților din România, iar acest lucru se poate realiza în cadrul unui grup de lucru interinstituțional cu Ministerul Economiei, alături de Ministerul Sănătății, ca și coordonatori ai acestui domeniu de producție a medicamentelor, dar și alte agenții aflate în subordinea celor două ministere sau a Guvernului, precum și cu reprezentanți ai industriei farmaceutice, în calitate de invitați.
Cel de-al doilea element extrem de important este cel legat de importanța majoră a industriei farmaceutice ca și contributor la Produsul Intern Brut al României și, cu siguranță, în cadrul acestui grup de lucru interinstituțional vom încerca să găsim soluții, pe care alte state le-au aplicat.”, a declarat și ministrul Alexandru Rafila.