- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

2 zile libere în plus de la stat pentru o categorie de români. Proiectul de lege se află în dezbatere

28 May, 16:57 • Fundeanu Madalina
Vești bune pentru o categorie de români! Aceștia ar putea primi 2 zile libere plătite de la stat.
2 zile libere în plus de la stat pentru o categorie de români. Proiectul de lege se află în dezbatere

Un nou proiect de lege inițiat de senatoarea PNL, Nicoleta Pauliuc, se află acum în dezbatere. Acesta propune acordarea de 2 zile libere plătite de către angajatori pentru salariați, pentru a merge să-și efectueze controale medicale. Mai exact, este vorba despre angajații cu afecțiuni oncologice, scrie Capital.ro.

Proiect de lege: Încă două zile libere de la stat pentru controale medicale

Senatoarea PNL, Nicoleta Pauliuc, a inițiat un nou proiect legislativ, prin care este propusă acordarea a două zile libere plătite angajaților pentru efectuarea controalelor preventive. Măsura care prevede acordarea a două zile libere în plus, susținută de senatoare care este o învingătoare în lupta cu cancerul, vine în sprijinul drepturilor pacienților oncologici.

În trecut, Nicoleta Pauliuc a fost diagnosticată cu cancer. Aceasta a declarat că, în realitate, diagnosticul său a fost de „supraviețuitoare”, după ce a reușit să treacă cu bine peste boala cumplită.

„Eu sunt norocoasă să spun: sunt supraviețuitoare. Ăsta e diagnosticul meu. Și este un diagnostic pe care îl împărțim cu toții. Suntem 20 de milioane de supraviețuitori și aparținători. Vi se pare exagerat? Gândiți-vă că în România sunt peste 140 de mii de diagnosticați DOAR cu cancer.

Asta înseamnă 140 de mii de familii care trec prin suferință. Sute de mii de vieți bulversate. DOAR de boli oncologice. Cred că este momentul să insistăm în România pe prevenție. Prevenția este cheia unei sănătăți mai bune și a unui sistem de sănătate mai eficient.

Ai mai putea citi: Mai multe zile libere pentru tați. Noi reguli pentru acordarea concediului paternal

zile libere
zile libere

Știți câți români ajung la controale preventive? – Din cei, și așa puțini, care ajung la medicul de familie, mai puțin de 20 la sută au aflat de screening. Puțin peste o treime au primit o recomandare de screening. Pe de altă parte, aproape 80 la sută dintre cei cărora medicul le-a spus să meargă la un control chiar s-au dus. Bolile nu aleg. Cancerul nu alege. Nu se uită la vârstă, nu se uită la profesie, nu se uită dacă ai acces la un medic.

Barometrul de Sănătate Publică arată că lipsa de informare și lipsa programelor de screening sunt cauzele principale ale depistării tardive a cancerului. Așa că astăzi, să facem încă un pas înainte: propun acordarea a două zile libere pe an pentru screening de boli.

Este o inițiativă simplă, dar cu un impact imens. Prin această lege, să oferim tuturor cetățenilor posibilitatea de a efectua controale medicale regulate, fără temerea că nu pot pleca de la serviciu.

Screening-ul regulat este una dintre cele mai eficiente metode de a detecta bolile într-un stadiu incipient, când tratamentul este mai simplu și mai puțin costisitor. Două zile libere pe an dedicate acestor controale medicale îi vor încuraja pe oameni să acorde atenție propriei sănătăți.

Această inițiativă nu este doar despre prevenția bolilor oncologice, ci și despre prevenția unei game largi de afecțiuni (de la boli cardiovasculare la diabet) care pot fi gestionate mai eficient dacă sunt depistate devreme.

Vreau să subliniez că această lege nu va aduce doar beneficii individuale, ci și economice. Costurile tratamentelor pentru bolile avansate sunt uriașe și pun o presiune imensă pe sistemul nostru de sănătate.

Prin încurajarea screening-ului regulat, putem reduce semnificativ aceste costuri, economisind resurse valoroase care pot fi redirecționate către alte nevoi critice ale sistemului de sănătate”, a declarat Nicoleta Pauliuc.

În acest an se desfășoară a treia ediţie a Zilei Naţionale a Supravieţuitorilor de Cancer – un moment important în calendarul instituţiilor statului care au atribuții să-i sprijine pe bolnavii din România.

Nicoleta Pauliuc tocmai a lansat în dezbatere un nou proiect legislativ – Două zile libere pe an pentru angajați pentru screening de diverse boli. Screening-ul periodic este una dintre cele mai bune modalități de a detecta bolile într-un stadiu incipient, moment în care tratamentul este mai simplu și nu atât de scump. Astfel, două zile libere pe an speciale pentru a face aceste controale medicale îi vor determina pe români să acorde mai multă atenție propriei sănătăți.

Acest proiect legislativ nu este dedicat doar pentru prevenția bolilor oncologice, ci și despre prevenția unei game largi de afecțiuni, cum ar fi boli cardiovasculare sau diabet, care pot fi gestionate mai ușor dacă sunt depistate din timp.

Vezi și: Guvernul oferă mai multe zile libere angajaților. Vești excelente pentru milioane de români care au un loc de muncă