Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) lansează, peste 11 zile, apelul de proiecte pentru Schema de Energie! Prin noua formă de finanțare, firmele din domeniul agroalimentar pot accesa o finanțare de până la 20 de milioane de euro pentru a realiza investiții în noi capacități de producere a energiei electrice, pentru a-și asigura autoconsumul.
În sesiunea care va fi organizată pe data de 20 noiembrie, schema are un buget total de 150 de milioane de euro, însă firmele care nu prind finanțare anul acesta vor mai avea la dispoziție sesiuni de depunere a proiectelor și anul viitor. De altfel, oficialii de la Ministerul Agriculturii susțin că Ministerul Energiei este pregătit să suplimenteze fondurile pentru această schemă, dacă cererea va fi suficient de mare.
În emisiunea ”Agricultura la Raport”, directorul operațional al Goodwill Consulting, Răzvan Gălățan, a explicat în detaliu ce înseamnă această schemă de finanțare și care sunt criteriile pe care trebuie să le îndeplinească firmele care vor să primească banii.
„Pe program pot aplica firmele care activează în sectorul agroalimentar, bineînțeles, să nu fie în dificultate, să nu aibă datorii la stat, să nu fie în insolvență sau faliment. Se pot lua până la 20 de milioane de euro per beneficiar, iar un beneficiar poate să depună mai multe proiecte. Deci o firmă cu mai multe puncte de lucru poate să depună un proiect pentru fiecare punct de lucru, în limita acestor 20 de milioane de euro.
Conform ghidului, avem o finanțare de 100%; totuși, trebuie să fim conștienți că nu va fi o finanțare de chiar 100%, pentru că avem o limitare pe MW instalat. La sisteme solare de până la 1 MW, avem o limitare de 1.000.000 euro/MW, iar la cele mai mari de 1 MW, avem o limitare de 500.000 euro/MW. Dar nu este această limitare valoarea pe care noi o putem obține, din păcate, pentru că primul criteriu de punctaj care valorează până la 70 de puncte vorbește de valoarea ajutorului de stat solicitat. Deci, practic, o singură firmă va obține 70 de puncte, firma care solicită cea mai mică finanțare per MW instalat din România, după care în ordine descrescătoare, până la firma care cere cei mai mulți bani per MW instalat, care va primi 0 puncte. Acesta este criteriul cel mai important, pentru că reprezintă 70% din punctaj.
Mai avem criterii referitoare la autoconsum, care trebuie să fie de minim 70%, deci nu putem să punem un sistem mai mare, pentru că avem obligația să ne raportăm la consumul nostru actual sau previzionat. În schimb, primim punctaj suplimentar de 10 puncte, dacă avem 90% sau mai mult de 90% autoconsum. Se mai punctează dacă prindem stocarea, dar probabil că nu prea se va prinde stocarea, pentru că ea crește foarte mult prețul sistemului și, automat investiția noastră trebuie să crească destul de mult.
Un aspect pe care vreau să-l mai scot în evidență este că trebuie să avem codul 3511, de producere de energie electrică, deja în statut la momentul depunerii proiectului. Firmele foarte mari din domeniul de procesare au deja probleme cu introducerea acestui cod CAEN, pentru că trebuie făcute niște proceduri, trebuie să se întâlnească consiliul de administrație etc. Dacă vrea cineva să aplice și nu are acest cod CAEN 3511 în statut, îi sfătuiesc să facă pașii să îl introducă”, a explicat Răzvan Gălățan, director operațional Goodwill Consulting, pentru AGRO TV.
Ai putea citi: ROBOR 9 noiembrie. BNR anunță majorarea creditelor în lei. Anunț pentru milioane de români