Sute de mii de români primesc pensie mai mare. PNL a depus la Parlament o propunere legislativă pentru actualizarea permanentă şi indexarea pensiilor din sistemul militar, de ordine publică şi siguranţă naţională, reinstituind mecanismul de raportare a actualizării sau indexării şi la componenta soldei de grad.
Proiectul face referire la faptul că actualizarea/indexarea nu se va aplica demnitarilor pensionari militari, respectiv celor care deţin în prezent funcţii de membri ai Guvernului, senatori, deputaţi etc., în perioada în care exercită funcţia de demnitate publică.
„Menţionez că la întâlnirea de ieri cu asociaţiile cadrelor militare în rezervă am ajuns cu toţii la concluzia că aceasta este calea procedurală corectă şi constituţională pentru ca legea să producă efecte fără riscuri în materie de constituţionalitate„, a spus liderul deputaţilor liberali, Gabriel Andronache.
De altfel, Guvernul a adoptat o Ordonanță de urgență, majorând, și în situația pensiilor militare de stat, pragul de neimpozitare, de la 2.000 la 3.000 lei, similar sistemului public de pensii.
Măsura în cauză are impact pozitiv doar pentru un număr de aproximativ 90.000 de pensionari militari, din totalul celor peste 200.000, aflați în plată, în prezent, la nivelul întregului Sistem de apărare.
Pensie mărită pentru 200.000 de pensionari
Citește și: Noutatea majoră privind perioadele asimilate și perioadele de necontributivitate la pensie. Anunțul CNPP
Actul normativ depus conține următoarele prevederi:
„Cuantumul pensiilor militare de stat se actualizează ori de câte ori se majorează solda de grad/salariul gradului profesional şi/sau solda de funcţie/salariul de funcţie al militarilor, poliţiştilor şi funcţionarilor publici cu statut special, în procentajele stabilite la art. 29, 30 şi 108 şi în funcţie de vechimea valorificată prin ultima decizie de pensie, astfel:
a) potrivit gradului militar/profesional avut la data trecerii în rezervă/încetării raporturilor de serviciu şi a mediei soldelor de funcţie/salariilor de funcţie îndeplinite în lunile consecutive de activitate care fac parte din baza de calcul folosită pentru stabilirea pensiei militare de stat, conform legii, la cererea persoanelor ale căror drepturi de pensie au fost deschise înainte de intrarea în vigoare a prezentei legi;
Citește și: Pensie plătită în 2025 pentru pensionarii care au depus dosarul în vară. Explicația Casei de Pensii
b) în funcţie de gradul militar/profesional deţinut la data trecerii în rezervă/încetării raporturilor de serviciu şi media soldelor de funcţie/ salariilor de funcţie deţinute în lunile consecutive de activitate care fac parte din baza de calcul folosită pentru stabilirea pensiei militare de stat, conform legii, pentru drepturile de pensie deschise în baza prezentei legi”, prevede actul normativ depus.
De asemenea, în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, Casa de pensii sectorială reactualizează toate pensiile aflate în plată în conformitate cu aceste dispoziţii.
„Prevederile nu se aplica pensionarilor militari care exercită funcţia de membru al Guvernului, secretar de stat, subsecretar de stat sau funcţii asimilate acestora, cât şi celor care au calitatea de parlamentar, pe perioada exercitării acestor funcţii”, se mai arată în proiect, conform Agerpres.
Premierul Marcel Ciolacu a ținut să explice că PSD va susține proiectul de lege referitor la pensiile militarilor, cu condiția ca PNL să își asume documentul. Oficialul social-democrat mai spune că este posibil să se elaboreze „un proiect mult mai coerent și nefăcut pe colțul mesei”.
„Eu nu am nicio problemă nici cu proiectul care este acum depus de PNL. Dacă şi-l asumă, PSD va vota acel proiect. Eu spun că putem să venim cu un proiect mult mai coerent şi nefăcut pe colţul mesei, care să ţină cont de realităţi – şi de cei care au muncit şi au ieşit la pensie, dar să ţinem cont, în special, de cei activi, mai ales în contextul acesta de securitate.
Ca să fiu mai simplu în exprimare, cred că România aşteaptă ceva mai mult de la noi, chiar dacă suntem în campanie electorală, nu un concurs de propuneri populiste”, a declarat Marcel Ciolacu.
Cum au crescut pensiile militare în ultimul an. Statistici oficiale
Pensiile acordate militarilor au atins un nivel mediu lunar de 5.626 lei, în creștere cu 739 lei (15,1%) față de anul 2022.
Pensia medie lunară corespunzătoare beneficiarilor proveniți din sistemul de apărare (MApN), ordine publică (MAI) și siguranță națională (SRI) a înregistrat o creștere de aproximativ 187% în intervalul 2010-2023.
Citește și: Ce pensie trebuie să ai ca să primești bilete de tratament cu 50% reducere. Lista spațiilor de cazare