2024 aduce provocări noi pe piața cerealelor! Cezar Gheorghe, expert în piața cerealelor, le recomandă fermierilor să aibă grijă în acest an la presiunea pe recoltă.
”Noi vedem grâul având un nivel de 200-205 euro/tonă în Portul Constanța pentru recolta nouă, însă mare grijă la presiunea de recoltă. Atunci există un motiv în plus pentru ca marfa să fie declasată din punct de vedere al prețului. Nicio destinație tradițională nu a licitat încă pe recolta nouă, semn clar că prețurile nu sunt plăcute destinațiilor în acest moment”, a declarat Cezar Gheorghe pentru AGRO TV.
Mai mult, expertul a subliniat faptul că în acest an toate semnele indică recolte bune, factor care va apăsa și mai mult pe prețuri.
Pentru o parte din producție, Cezar Gheorghe îi îndeamnă pe fermieri să-și securizeze prețul prin semnarea contractelor forward, iar mai apoi să speculeze creșterile de peste vară, atunci când seceta va influența prețurile de pe burse.
”Oamenii trebuie să înțeleagă că trebuie să securizeze. Înțeleg că nu le adoptă încă România aceste metode, dar a vinde forward o tonă sau două tone la hectar. și a profita peste vară de izbucnirile de preț, așa coagulezi și culegi vârfurile de care ai nevoie. Nu poți să stai într-un singur moment să vinzi totul sau să aștepți la nesfârșit în speranța că va veni ceva, de undeva, la un moment dat”, a mai spus expertul.
Rusia, record pentru cea mai mare recoltă de cereale! Este a doua cea mai mare recoltă din istorie!
Recolta de cereale a Rusiei în anul 2023 se ridică la 142,6 milioane de tone, cu 9,5% mai mică decât recolta record din 2022, dar totuşi a doua cea mai mare recoltă din istorie, conform datelor oficiale publicate luni, relatează Reuters, citat de Digi24.
Potrivit datelor furnizate de Rosstat (Oficiul federal de statistică), recolta de grâu s-a ridicat la 92,77 milioane de tone, în scădere de la 104,23 milioane de tone în 2022.
„Vom avea a doua mare recoltă de cereale din întreaga istorie a ţării. Potrivit estimărilor noastre, recolta va fi de cel puţin 142 milioane de tone. Aceasta ne va permite atât aprovizionarea pieţei interne cât şi să trimitem cantităţi mari de cereale către partenerii externi”, a spus ministrul rus al Agriculturii, Dmitri Patruşev, într-un interviu acordat cotidianului Komsomolskaia Pravda.
Comparativ, în 2022 recolta de cereale a Rusiei a atins un maxim istoric de 157,61 milioane de tone, relatează Agerpres. Patruşev a menţionat faptul că exporturile de cereale ale Rusiei în 2023 au fost afectate de lipsa navelor, la care s-au adăugat problemele cu serviciile de asigurări şi plăţi provocate de sancţiunile occidentale. China este cel mai mare producător mondial de grâu, dar Rusia este cel mai mare exportator. În 2023 exporturile totale de produse agricole ale Rusiei s-au ridicat la peste 45 de miliarde de dolari, un nivel record, a spus Patruşev.