- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

2024 – an strategic pentru dezvoltatorii imobiliari. Cum se consolidează portofoliile de terenuri

04 May, 10:52 • Bumbeneci Diana
Principalii dezvoltatori imobiliari din România au început să-și consolideze portofoliile de terenuri. 2024 se anunță un an foarte bun pentru achiziții strategice pe piața terenurilor, având în vedere perspectivele favorabile pe termen lung.
2024 - an strategic pentru dezvoltatorii imobiliari. Cum se consolidează portofoliile de terenuri

În ultimul an, ritmul activității pe piața terenurilor din România a încetinit, însă interesul investitorilor pentru potențialul pe termen lung al țării rămâne stabil. Consultanții Colliers observă o creștere a cererii pentru terenuri considerate strategice, disponibile la prețuri mai accesibile decât într-o piață extrem de activă. Acest trend atrage atenția unor jucători majori din domeniul imobiliar, care își doresc să-și întărească poziția pe piață.

Cum se consolidează portofoliile de terenuri și în 2024

Un exemplu relevant în acest sens este Genesis Property, unul dintre principalii proprietari, dezvoltatori și operatori de clădiri de birouri clasa A din România. Compania a finalizat recent achiziționarea a trei loturi de teren, cu o suprafață totală de 30.000 de metri pătrați, de la Stizo Invest, într-o tranzacție intermediată de Colliers. Această mișcare îi permite Genesis Property să-și întărească poziția în zona de Vest a Bucureștiului, unde deține deja clădirile de birouri din West Gate Business District și complexul studențesc West Gate. Alți cumpărători activi de terenuri includ One United, Speedwell și Kaufland. De remarcat este și implicarea statului român ca un cumpărător destul de activ, prin diferite entități, care securizează platforme strategice în marile orașe.

Aceste evoluții subliniază interesul continuu pentru investițiile în terenuri strategice în România și confirmă stabilitatea și atracția pieței imobiliare pe termen lung.

„Trendul de creștere a ofertei se menține, pentru că apar în mod constant proprietăți noi pe piață, iar cererea este reprezentată de un număr destul de redus de potențiali investitori. Anul a început însă bine, cu tranzacții mari anunțate, în diverse stadii de finalizare. Observăm vânzări de portofolii, cum ar fi Rocar și Iride de la CPI / Immofinanz, dar și alte portofolii, majoritar formate din terenuri pentru rezidențial, din partea unor jucători care au un stoc prea mare și au nevoie să deblocheze sau să se concentreze pe anumite proiecte aflate într-un stadiu avansat”, explică Sînziana Oprea, Director Land Agency la Colliers România.

În continuare, directorul Colliers anticipează apariția pe piață a altor portofolii de terenuri valoroase în viitorul apropiat. Interesul pentru sectoarele retail și rezidențial rămâne robust, cu o atenție deosebită acordată proiectelor mixte, care implică securizarea unor terenuri bine amplasate, la prețuri competitive sau în structuri atractive. Prețurile rămân relativ stabile, fără fluctuații semnificative, însă se observă o creștere a disponibilității din partea proprietarilor care simt presiunea de a vinde.

În 2023, volumul tranzacțiilor cu terenuri destinate proiectelor imobiliare comerciale (excluzând cele industriale și de depozite tradiționale) a înregistrat o ușoară scădere de sub 10% față de nivelul din 2022, de 450 de milioane de euro, dar a rămas considerabil peste nivelul pre-pandemie. Acest lucru este evidențiat în raportul anual publicat de Colliers.

Vezi și: Zonele din București în care apartamentele au ajuns la prețuri record în 2024. Este bătaie pe aceste locuri

terenuri România
terenuri România

Aproximativ 70% din terenurile tranzacționate provin din București și zonele adiacente. Analizând mai detaliat volumul din București, consultanții Colliers au observat că jumătate din acesta provine din terenuri cu destinație rezidențială, un sfert din zona de retail, iar restul de la diverse tipuri de investitori (dezvoltatori de birouri, instituții din sectorul educațional, medical) sau de la cumpărători speculativi. În restul țării, segmentul rezidențial a reprezentat, de asemenea, aproximativ jumătate din volume, în timp ce sectorul retail a acoperit cea mai mare parte a diferenței până la 100%. Este important de menționat că tranzacțiile cu terenuri destinate sectorului retail au înregistrat o scădere în comparație cu anii precedenți.

„Începând cu anul 2025, vor intra în vigoare noi reguli referitoare la impozitul local pe proprietate. Această schimbare legislativă a fost adoptată în 2022, dar aplicarea ei a fost amânată până în 2025. Noile reguli nu vor mai impune un plafon maxim pentru ratele de impozitare, ci este prevăzut că impozitele percepute vor fi mult mai strâns corelate cu valorile de piață. Această modificare va determina creșterea costurilor pentru majoritatea contribuabililor și ar putea influența evaluarea rentabilității investițiilor pentru investitori”, explică Alex Milcev, Tax & Law Services Leader în cadrul EY România și Moldova.

Comparativ cu perioada 2021-2023, Sînziana Oprea consideră că în 2024 apetitul rămâne mai redus, dar această fluctuație este departe de a fi dramatică. De altfel, unele tranzacții majore se află în diverse stadii de due diligence și ar putea să se încheie în 2024, ceea ce ar putea duce la un alt an bun, odată ce se trage linie la sfârșit de an.

Citește și: Preţul colosal cu care se vinde un apartament în București: „Se vinde și strada?”

Urmărește Daily Business pe Google News
Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult
Alte articole
Căsătoriile și divorțurile devin mai scumpe din 2025. Taxele se dublează
Căsătoriile și divorțurile devin mai scumpe din 2025. Taxele se dublează
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu în Ajunul Crăciunului
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu ...
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține gospodine
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține ...
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție de câte ore ai într-o lună”
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție ...