Federația Coaliția Natura 2000 afirmă, într-un comunicat de presă, că siguranța cetățenilor este extrem de importantă și își exprimă regretul pentru incidentele în care oamenii sau bunurile acestora au avut de suferit, dar spune că autoritățile, asociațiile de vânătoare și organizațiile de mediu trebuie să colaboreze mai eficient pentru construirea unor modele de conviețuire care să fie sigure și benefice atît omului, cât și speciei urs.
Potrivit comunicatului de presă, proiectul privind reintroducerea unor cote de vânătoare cu scop de prevenție și intervenție „are o fundamentație științifică cu mari probleme”, iar punerea în practică a acestuia ar putea afecta pe termen lung populația speciei urs.
„Ministerul Mediului, instituţie responsabilă pentru conservarea biodiversităţii, alături de asociaţiile de vânători, consideră în continuare că reducerea conflictelor om-urs se poate face prin vânătoare de trofeu şi prin emiterea unor cote «de prevenţie» în baza unor studii parţiale, neasumate, nesemnate şi pline de greşeli ştiinţifice.
Coaliţia Federaţia Natura 2000 consideră siguranţa cetăţenilor şi a animalelor domestice ca fiind prioritară faţă de orice acţiune de conservare, însă nu poate susţine superficialitatea, interesele şi propaganda din spatele fundamentării acestui proiect de ordin. O instituţie publică ce are ca obiectiv protecţia mediului trebuie să îşi fundamenteze deciziile în mod profesional, participativ, având ca fundament date şi studii reale, şi nu speculaţiile unor grupuri de pseudo-specialişti”, a declarat George Kudor, directorul Federației Coaliția Natura 2000.
Citește și: Vânătoare de cocoși de munte permisă după 10 ani! Activiștii de mediu cer demisia lui Tanczos Barna
Reprezentanții Federației cer retragerea acestui ordin invocând faptul că Ministerul Mediului propune să se vâneze preventiv 426 de urși, fără să ia în calcul faptul că în anii trecuți nu s-a atins nici 50% din limita de „extragere/recoltare”, termen folosit în limbaj oficial pentru a exprima cazurile când un urs poate fi împuşcat, care eera de trei ori mai mică.
Prin Ordinul de Ministru anterior s-a stabilit o cotă de 140 de exemplare de urs, repartizată la nivel județean, dar s-au realizat doar 63 de recoltări, reprezentând numai 45% din total. În cazul exemplarelor nerecoltate există posibilitatea de emitere a unui ordin modificator care să prelungească OM 723/2022 și pe anul acesta.
Potrivit Federației, deoarece o cotă mult mai mică nu a fost realizată, prezenta propunere nu este justificată.
„Urşii din sălbăticie, care nu crează probleme, dar sunt de interes pentru vânători, sunt ţinta propunerii noului Ordin de Ministru. Ne îngrijorează posibilitatea de a extrage exemplare mari, sălbatice, care nu sunt problematice, pe alte criterii decât cele ce ţin de domeniul conservării speciilor strict protejate, un număr de 426 de urşi din populaţie, cu vânători inclusiv străini.
În plus, orice derogare de la statutul de conservare se poate face doar în lipsa altor alternative satisfăcătoare şi pe baza unor date certe referitoare la mărimea populaţiei, care ar trebui să cuprindă inclusiv informaţii despre structura acesteia, raportul pe sexe şi clase de vârstă. În plus, ca derogarea să-şi producă efectele şi să-şi atingă scopul, ar trebui eliminaţi din populaţie urşii problematici care provoacă conflicte, în urma monitorizării acestora, dacă într-adevăr se doreşte reducerea pagubelor economice şi protejarea sănătăţii şi integrităţii omului.
În acelaşi timp, un număr mult mai mic de urşi, respectiv 60, care într-adevăr ar putea provoca pagube şi probleme, pot fi extraşi din populaţie din cota de intervenţie. Considerăm că această cotă de intervenţie ar trebui în continuare aplicată în spiritul OUG 81/2021 privind intervenţia de urgenţă. Altfel, nu reiese urgenţa rezolvării unor conflicte iminente”, au adăugat reprezentanții celor 22 de ONG-uri.
Aceștia mai arată și că Ministerul cheltui bani pentru un studiu genetic național la urs, dar nu așteaptă reultatele și grăbește introducerea vânătorii de prevenție, în baza unor date nefondate științific.
„Având în vedere derularea de către Ministerul Mediului Apelor şi Pădurilor a Proiectului Naţional care urmăreşte şi estimarea populaţiei de urs prin metode genetice din fonduri europene, considerăm că utilizarea unui studiu realizat prin metode clasice ca bază pentru alocarea unei cote de prevenţie de eliminare a unui număr de 426 de urşi, fără criterii care să vizeze exemplarele problematice, nu respectă principiul elementar al precauţiei în luarea deciziilor de mediu.
Se pune întrebarea dacă, în acest caz, se justifică în continuare derularea proiectului european în a cărui justificare, cu siguranţă, a fost menţionată şi necesitatea unei mai bune estimări şi gestionări a populaţiei de urşi”, se mai arată în comunicat.
Ministrul Tanczos Barna anunța că a dezbătut ordinul care stabilește cotele de prevenție la urs brun cu specialiștii și reprezentanții ONG-urilor de mediu, în 4 mai, și a transmis că „viața umană este mai presus de orice”, potrivit news.ro.