Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) confirmă un nou ajutor de minimis pentru o categorie de români. Se vor aloca 25 de milioane de euro (124.337.500 lei) pentru o schemă de ajutor de minimis. Banii sunt oferiți pentru sprijinul producţiei de legume cultivate în spaţii protejate, pentru perioada 2024-2025, conform noului proiect de Hotărâre pus în dezbatere publică pe site-ul instituției.
Noul document prezentat de reprezentanții Ministerului Agriculturii și Dezvoltării face referire la întreprinderile/întreprinderile unice (respectiv: producători agricoli persoane fizice care deţin atestat de producător emis în baza Legii nr. 145/2014 pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieţei produselor din sectorul agricol, valabil până la 31 decembrie 2025; producători agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale; producători agricoli persoane juridice) care îşi desfăşoară activitatea în domeniul producţiei primare de produse agricole, pentru cultivarea de tomate, ardei gras şi/sau lung sau gogoşari, castraveţi, fasole păstăi, salată, spanac şi ceapă verde în spaţii protejate.
Sprijinul financiar de ajutor de minimis va fi 1.000 euro inclusiv/1.000 mp/beneficiar și se acordă în lei, la cursul de schimb de 4,9735 lei, stabilit de către Banca Centrală Europeană la data de 29 septembrie 2023.
„Valoarea totală a ajutoarelor de minimis care se acordă unei întreprinderi/întreprinderi unice nu poate depăşi suma de 20.000 euro pe durata a trei exerciţii financiare, în cursul exerciţiului financiar actual, respectiv anul depunerii cererii de înscriere în program şi în cele două exerciţii financiare precedente, conform prevederilor art. 3 alin. (2) din Regulamentul de minimis în sectorul agricol”,se mai arată în proiectul de Hotărâre.
Ai putea citi și: Nou sprijin financiar pentru 4 milioane de români. Sunt luate în calcul și stimulente suplimentare
Sumele reprezentând ajutor de minimis se plătesc beneficiarilor începând cu data de 25 februarie 2025.
Pentru a putea fi eligibili fermierii care solicită ajutor de minimis pentru producţia de legume în spaţii protejate trebuie să îndeplinească, cumulativ, următoarele criterii de eligibilitate:
a) să solicite ajutorul de minimis prevăzut de prezenta hotărâre;
b) să utilizeze o suprafaţă cumulată de spaţii protejate de minimum 1.000 mp, cultivată exclusiv cu una dintre culturile de tomate, ardei gras şi/sau lung şi/sau gogoşar, castraveţi, fasole păstăi, salată, spanac, ceapă verde;
c) să marcheze suprafaţa prevăzută la lit. b), la loc vizibil, cu o placă-indicator, pe care să se găsească inscripţia „Program susţinere legume, perioada 2024-2025, beneficiar numărul . . . . . . . . . ., Direcţia pentru Agricultură a Judeţului . . . . . . . . . ./Municipiului Bucureşti”, cu dimensiunea minimă recomandată de 50 cm/70 cm;
d) să obţină producţiile minime corespunzătoare culturii de legume înființate;
e) să fie înregistraţi în evidenţele Registrului agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativteritorială se află suprafeţele cultivate cu legume în spaţiile protejate în anul 2024, respectiv la data depunerii cererii;
f) să deţină Registrul de evidenţă a tratamentelor cu produse de protecţie a plantelor, conform modelului prevăzut în anexa nr. 1, avizat de OFJ;
g) să facă dovada obţinerii producţiei minime realizate, prin documente justificative în funcţie de forma de organizare;
h) să obţină legume care nu depăşesc conţinutul maxim aplicabil reziduurilor de pesticide.
Proiectul mai face referire, de altfel, că în cazul unei suprafețe prevăzute de 1000 mp se acceptă o diferenţă de minus 50 mp rezultaţi în urma verificării în teren a suprafeţei cultivate cu legume.
Producţiile minime pe care trebuie să le obţină beneficiarii sunt:
a) 3.000 kg/1.000 mp pentru cultura de tomate;
b) 2.000 kg/1.000 mp pentru cultura de ardei gras şi/sau lung şi/sau gogoşar;
c) 4.000 kg/1.000 mp pentru cultura de castraveţi;
d) 1.500 kg/1.000 mp pentru cultura de fasole păstăi;
e) 10.000 plante/1.000 mp pentru cultura de salată;
f) 1.000 kg/1.000 mp pentru cultura de spanac;
g) 100.000 bulbi/plante/1.000 mp pentru cultura de ceapă verde.
Conform informațiilor din cadrul proiectului de act normativ, valorificarea producţiei se va face în perioada 21 octombrie 2024 – 31 ianuarie 2025 inclusiv.
Proiectul de Hotărâre legat de aprobarea schemei „Ajutor de minimis pentru aplicarea Programului de susţinere a producţiei de legume cultivate în spaţii protejate”, pentru perioada 2024-2025 poate fi consultat pe larg pe site-ul MADR, în secțiunea Transparență decizională.
Vezi și: Noi fonduri europene. Se dau GRATIS 100.000 de euro pe an