- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

30.000 de lei de la stat printr-un program foarte popular. Guvernul anunță cine beneficiază în 2024

22 May, 12:03 • Bumbeneci Diana
Este anunțul momentului de la Guvern. În urma unor suplimentări bugetare, se dau 30.000 de lei de la stat pentru un program foarte accesat de sute de mii de români.
30.000 de lei de la stat printr-un program foarte popular. Guvernul anunță cine beneficiază în 2024

Anumiți români vor primi 30.000 de lei de la Guvern printr-un program foarte popular, suma fiind majorată cu 10.000 de lei. Este vorba despre programul Casa Verde Fotovoltaice 2024. Ministrul Mediului a anunțat că finanțarea pentru acest program va fi majorată, permițând beneficiarilor să instaleze și o baterie de stocare a energiei. Programul este stabilit să înceapă din luna iulie.

Bani de la Guvern pentru fotovoltaice

Beneficiarii vor putea primi 30.000 de lei prin programul Casa Verde Fotovoltaice 2024, față de 20.000 de lei anterior. Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a subliniat că suma de finanțare va crește cu 10.000 de lei, ajungând la 30.000 de lei pentru un sistem de panouri fotovoltaice și acumulatori. Această ajustare financiară vine în contextul unor probleme persistente de supraîncărcare a rețelei electrice, ceea ce face necesară creșterea capacității de stocare a energiei la nivel individual.

Din dorința de a elimina preocupările legate de facturile de energie, tot mai mulți români optează pentru utilizarea panourilor fotovoltaice. Un pensionar a declarat că anterior plătea între 200-280 de lei la facturi, iar acum plătește mult mai puțin datorită panourilor solare. Corina Murafa, expert în energie, a menționat că un prosumator acum plătește doar 5 lei pentru energie, comparativ cu 200 de lei înainte de a instala panourile fotovoltaice.

fotovoltaice plătite de Guvern
fotovoltaice plătite de Guvern

”O sumă rezonabilă de la care pornim e cea de 10.000 de lei, cel puţin. Asta înseamnă să creştem valoarea finanţării de la 20.000 la cel puţin 30.000, pentru un sistem de panouri şi acumulatori”.

Președintele ANRE a anunțat că numărul prosumatorilor va crește semnificativ. În prezent, aproximativ 4.000 de persoane devin prosumatori zilnic, iar puterea instalată a acestora în România este aproape egală cu puterea parcurilor fotovoltaice deja instalate. Un instalator de sisteme fotovoltaice a observat că numărul mare de prosumatori este influențat și de scăderea prețurilor la sistemele fotovoltaice, prețul mediu fiind între 600-700 de euro per kW.

„Aproximativ 40%. În momentul ăsta un kW, în medie, se duce undeva între 600-700 de euro. Trebuie să fim atenţi totuşi, sunt foarte multe firme care fac tot felul de discounturi, uneori nerezonabile. Sunt şi multe firme foarte mici. Totuşi, pentru un sistem fotovoltaic să ne asigurăm că avem monitorizare şi service asigurat de o companie care poate să facă asta pe termen lung”, arată Albert Soare.

Reducerile de prețuri la nivel global sunt rezultatul creșterii explozive a producției chineze. În plus, începând cu luna august, va fi lansat și programul Casa Eficientă Energetic, care va permite românilor să beneficieze de fonduri europene pentru îmbunătățirea eficienței energetice a locuințelor lor. Ministerul Energiei lucrează la elaborarea legislației necesare pentru instituirea comunităților de energie, o inițiativă care va permite prosumatorilor să împartă energia electrică produsă de panourile fotovoltaice cu alte gospodării consumatoare.

Poți citi azi și: Pensie de 6.400 de lei pentru o categorie de români. Iată cine va primi suma aceasta după recalculare

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult