- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Turism

30% dintre angajații care au beneficiat de vouchere de vacanță au optat pentru perioade scurte. Destinațiile alese de români

04 Oct, 21:21 • Amarie Giorgiana
Aproape 30% dintre cei care au beneficiat de vouchere de vacanță au ales să se relaxeze în weekenduri, în zone accesibile, arată Asociația Națională a Agențiilor de Turism din România.
30% dintre angajații care au beneficiat de vouchere de vacanță au optat pentru perioade scurte. Destinațiile alese de români

Aproape 30% dintre cei care au beneficiat de vouchere de vacanță au ales să se relaxeze în weekenduri, în zone accesibile, arată Asociația Națională a Agențiilor de Turism din România. Voucherele de vacanță au avut un impact pozitiv semnificativ, în special în perioadele de extrasezon, când stațiunile erau mai puțin frecventate, potrivit Agerpres.

30% dintre români au ales vacanțe scurte, în zone turistice accesibile

Aproximativ o treime dintre utilizatorii voucherelor de vacanță au optat pentru destinații accesibile, în weekenduri. În 2024, valoarea unui voucher de vacanță este de 1.600 de lei pentru angajații din sectorul public, respectiv 6 salarii minime brute pe economie în ceea ce privește sectorul privat.

Potrivit reprezentanților Asociației Naționale a Agențiilor de Turism din România, angajații beneficiari cheltuiesc în media încă 1.000 de lei pe rezervare, peste valoarea tichetelor. Totodată, se adaugă și cheltuielile pentru mâncare și pentru alte activități, în funcție de preferințe și pasiuni.

În România, aproape 70% dintre angajați primesc beneficii extrasalariale, iar tichetele de vacanță se numără printre cele mai des întânite. Conform oficialilor ANAT, pe lângă beneficiile pe care angajații le primesc, voucherele de vacanță susțin turismul intern. În ultimii zece ani, numărul unităților de cazare clasificate s-a dublat, iar statul român a reușit să scoată din zona gri un mare număr de unități turistice. Mai mult, investitorii au prins încredere să construiască noi hoteluri și să modernizeze unitățile existente, valoarea contribuțiilor depășind suma de două milarde de euro.

„Voucherele de vacanţă sunt un adevărat ‘plan Marshall’ pentru turismul românesc, acest proiect fiind esenţial pentru stimularea turismului intern, când în extrasezon gradul de ocupare este redus. În acelaşi timp, această măsură oferă beneficii extrasalariale angajaţilor cu venit mic, care de multe ori nu-şi permit să plece în concediu. Beneficiarii pot achiziţiona un pachet turistic complet care cuprinde, pe lângă cazare şi masă, plata transportului sau diferite activităţi de agrement şi excursii opţionale”, a declarat Adrian Voican, vicepreşedinte ANAT, citat în comunicat.

ANAT vrea vouchere de vacanță și pentru angajații din sistemul privat

Reprezentanții Asociației Naționale a Agențiilor de Turism din România au declarat că doresc extinderea acestui beneficiu și pentru angajații din sectorul privat. Cu toate acestea, în 2024, impozitarea voucherelor s-a dublat, iar cei din sectorul public cu salarii peste 8.000 de lei au fost excluși de la dreptul de a primi vouchere de vacanță, ceea ce a redus numărul rezervărilor în România.

Citește și: Destinații exotice pentru vacanță! Află ce preferințe au turiștii și care sunt ofertele!

Cei care aveau salarii mari veneau în staţiune să consume voucherul şi cheltuiau destul de mult în plus, apreciază hotelieri din Sinaia. Anul acesta au plecat mai degrabă în străinătate, dacă nu au mai fost încurajaţi de voucher să petreacă vacanţa în România. Balanţa valutară din turism este puternic debalansată spre cheltuirea valutei în afara ţării, relevă un studiu al Băncii Naţionale, iar voucherele de vacanţă ajută la păstrarea banilor în ţară„.

ANAT le reamintește tuturor beneficiarilor de vouchere de vacanță că tranzacționarea, vânzarea sau cumpărarea acestora este strict interzisă în țară.

Citește și: Vacanță de toamnă. Cât te costă să vezi Cehia, o săptămână, în Septembrie: E momentul perfect pentru a vizita castelele medievale!