300.000 de euro pentru cultivatorii de legume din România! Oamenii care vor să acceseze fonduri europene în anul 2023 vor putea face acest lucru începând din luna noiembrie, potrivit calendarului estimativ publicat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), prezentat de AgroTV.
La acel moment se va lansa linia de finanțare DR-16 – Investiții în sectorul legume și/sau cartofi. Conform MADR, intervenția are un buget total de 151 milioane de euro, iar beneficiarii vor putea accesa finanțări de maximum 2 milioane de euro, cu o intensitate a sprijinului de maximum 65% din costurile eligibile.
În fișa de intervenție denumită DR-16 din Planul Național Strategic, se mai arată că românii al căror plan este să acceseze finanțarea trebuie să aibă o fermă cu o dimensiune economică de minimum 12.000 € SO. De altfel, aceștia trebuie să facă dovada faptului că pot să asigure cofinanțarea. Condițiile specifice complete nu se cunosc deocamdată, pentru că Ghidul solicitantului este încă în lucru.
Vezi și: Alertă alimentară! Lidl restricționează vânzarea de roșii, ardei și castraveți
Cât despre valoarea investiției, potrivit Ministerului Agriculturii și Dezvoltării, suma de maximul 2 milioane de euro este destinată proiectelor mai complexe. De partea cealaltă, proiectele care își propun simpla achiziție de utilaje și echipamente agricole vor putea primi până la 300.000 de euro/proiect în cazul sectorului de legume, respectiv 500.000 euro/proiect în cazul utilajelor pentru cartofi achiziționate de formele asociative.
Cu toate acestea însă, mai trebuie menționat că deținătorii de ferme de pe teritoriul țării noastre NU pot să cumpere cu ajutorul acestor fonduri europene orice. Spre exemplu, aceștia nu pot achiziționa terenuri, clădiri, mijloace de transport pentru bunuri/mărfuri, nespecializate pentru activitatea agricolă vizată în proiect, cap tractor, mijloace de transport persoane/pentru uz personal. Mai mult, conform noilor regulamente din 2023, nu sunt permise achiziția de drepturi de producție agricolă, de drepturi la plată, animale, plante anuale și plantarea acestora din urmă, construcția și modernizarea locuinței.
Ai mai putea citi: Gripa aviară lovește din nou! Au fost confirmate locurile din România în care s-au ucis peste 500.000 de păsări