Ministrul Cercetării, Bogdan Ivan, a dat astăzi o veste bună pentru români: cei mai buni cercetători pot primi suma uriașă de 320 milioane de euro, informează antena3.ro. Proiectul a fost publicat pentru a fi dezbătut.
Bogdan Ivan a anunțat astăzi că a fost lansat în dezbatere publică un pachet de informații pentru competiția Centre de Excelență. Ministrul Cercetării arată că, prin acest proiect, cei mai buni cercetători români vor primi 320 milioane de euro, iar programul este adresat atât celor din țară, cât și celor din diaspora.
Te-ar putea interesa și următorul subiect: Veste bună pentru români! S-a confirmat: banii intră pe card în următoarele 10 zile. Cine sunt beneficiarii
„Am lansat în dezbatere publică pachetul de informații pentru competiția Centre de Excelență. Prin acest proiect cei mai buni cercetători români, atât din țară, cât și din diaspora vor primi milioane de euro pentru proiectele lor de cercetare”, spune el.
Ulterior, proiectele vor fi utilizate în economie. Astfel, se va asigura un transfer tehnologic, precizează ministrul Cercetării. Sunt vizate domenii precum digitalizare, climă, mediu, sănătate și cultură.
Bogdan Ivan a declarat în urmă cu puțin timp că nu se va face „nicio formă de reorganizare” a institutelor de cercetare, fără a cunoaște înainte realitățile din cadrul acestora. Ministrul a spus că singura variantă clară și constantă este identificarea unei forme de eficientizare a activității de cercetare.
„Nu putem să ne facem că nu vedem elefantul roz din cameră referitor la reorganizare, referitor la modul în care va arăta acea formă finală a ordonanţei austerităţii care, indirect se va atinge şi de segmentul de cercetare care în momentul de faţă este gestionat de Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării.
Vreau să fie foarte clar, nu se va face nicio formă de reorganizare, din birou, din pix, fără să ştim realităţile. Singura variantă constantă şi clară va fi cea în care vom sta cu toţii la masă, cu specialiştii, cu oamenii de ştiinţă, cu oamenii din administraţie, cu sectorul privat, cu studenţii, cu elevii şi vom găsi o formă în care să eficientizăm tot ceea ce înseamnă activitatea de cercetare”, a precizat Ivan la deschiderea oficială celei de-a şasea ediţii a Şcolii de Vară de Ştiinţă şi Tehnologie de la Măgurele (MSciTeh).
Citește și despre următorul subiect: Prețul chiriilor crește într-un ritm record. Câți bani scot acum românii din buzunare pentru o garsonieră