Din punct de vedere legal, un român cotizează în toți anii săi de activitate profesională, statistic vorbind 35 de ani, 652.000 de lei, iar la final nu primește decât 40 – 50% din salariul câștigat pe parcursul activității.
Citește despre: Ei sunt românii care nu vor mai putea lucra după pensie. Un nou proiect se află în dezbatere
Conform Eurostat, media de viață în România este de aproximativ 75 de ani, ceea ce înseamnă 10 ani peste vârsta de pensionare. Acești 10 ani arată că pensionarul nu primește înapoi nici măcar jumătate din suma cu cae a cotizat pe parcursul activității sale profesionale. Sunt 25 de procente care reprezintă salariul brut ce sunt reținute de Fisc pentru contul de pensii. Aceste procente se duc către un buget consolidat, urmând ca banii să se împartă la bunuri și servicii, dar și la pensii.
Veniturile obținute la fondul public sunt publicate mereu de către Institutul Național de Statistică. Totuși, pensionarii nu știu anumite detalii care i-ar face să înțeleagă mai multe chestiuni: afondul nu este separat de bugetul consolidat, iar administrația se poate folosi de el, iar banii vor fi completați din bugetul statului.
„Sistemul public de pensii este o schemă Ponzi finanţată de stat“, spune economistul Adrian Codirlaşu, vicepreşedinte al CFA România.”, declară Adrian Codrlașu, vicepreședintele CFA România, conform celor furnizate de Ziarul Financiar.
Citește despre: Ce fel de pensie vor primi românii care au lucrat în străinătate. Ce se întâmplă cu cei care nu au stagiul complet în România