370.000 de IMM-uri desființate. Între decembrie 2022 și martie 2023, țara noastră a rămas cu 40% mai puține microîntreprinderi și asta datorită măsurilor fiscale adoptate de guvern în 2022. La momentul respectiv, Adrian Câciu susținea că modificările vor aduce încasări bugetare mai mari cu 1% din PIB, dar experții sunt de cu totul altă părere.
Datorită regimului fiscal favorabil, în ultimii șase ani, numărul IMM-urilor a crescut constant în România, La finalul anului trecut numărul microîntreprinderilor era apropae dublu față de 2016, însă, trei luni mai târziu, adică în martie 2023, au dispărut 370.000 dintre acestea.
Până la începutul acestui an, IMM-urile puteau realiza venituri de maximum 1 milion de euro și nu erau obligate să aibă vreun angajat pentru a plăti un impozit pe venit de 3%. De la 1 ianuarie, firmele fără angajați au trecut automat la plata impozitului pe profit, de 16%, crescând astfel, în numai trei luni, de apropae patru ori numărul plătitorilor de impozit pe profit.
Citește și: Raiffeisen Bank, partener în programele IMM! Peste 2.300 credite au fost acordate
În iulie 2022, Adrian Câciu susținea că modificările fiscale ale microîntreprinderilor sunt făcute pentru a spori protecția statului asupra românilor, dar și pentru a crște cu cel puțin 1% din PIB. Astfel,într-un an de zile au fist angajați 300.000 de români în microîntreprinderi, numărul lor ajungând la 1,4 milioane la începutul acestui an. Totuși, experții sunt sceptici în ceea ce privește banii aduși în plus la buget.
O mare parte dintre aceștia și-au lichidat societățile și au optat să presteze ca persoane fizice. În luna martie a acestui an, erau cu 20.000 mai mulți contribuabili care prestau activități independente față de finalul anului trecut, potrivit primanews.ro.