Scopul programului Casa Verde Fotovoltaice îl reprezintă creşterea eficienţei energetice, îmbunătăţirea calităţii aerului şi reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, prin utilizarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică necesară consumului propriu şi livrarea surplusului în sistemul energetic naţional.
„Aproape 89% dintre cererile depuse pentru instalarea sistemelor fotovoltaice au fost aprobate. În total, 39.309 de dosare au obţinut finanţare după ce toate dosarele depuse în cadrul Programului Casa Verde Fotovoltaice au fost analizate de către AFM”, a scris ministrul pe pagina sa de Facebook.
Beneficiarii obţin o finanţare de până la 90% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile, în limita sumei de 20.000 lei, pentru instalarea de sisteme de panouri fotovoltaice cu o putere de minimum 3kW.
„Finalizarea analizei dosarelor este un rezultat important având în vedere că AFM a s-a confruntat cu provocări majore în acest an, un număr mare de cereri de finanţare şi multe programe derulate în paralel. Însă nu ne oprim aici! În 2023 instituţia va trece prin schimbări majore. Va descentraliza anumite programe, printre care şi programul Casa Verde Fotovoltaice, şi va creşte capacitatea administrativă. Am creat premisele transformării AFM într-o instituţie modernă şi eficientă”, a mai scris ministrul Mediului pe rețeaua de socializare.
Cheltuieli eligibile în cadrul programului sunt: cheltuielile cu achiziţia sistemului de panouri fotovoltaice cu putere minimă instalată de 3kWp, având ca principale părţi componente: panouri fotovoltaice; invertor/invertoare; materiale conexiuni; structura de montaj a sistemului; modul de comunicaţie; contor inteligent care măsoară cantitatea de energie produsă de sistemul de panouri fotovoltaice şi care permite colectarea şi transmiterea datelor relevante de la distanţă, în format electronic; tablou electric curent continuu/curent alternativ; cheltuielile cu montajul şi punerea în funcţiune a sistemului de panouri fotovoltaice, reprezentând maximum 15% din costurile echipamentelor şi instalaţiilor electrice; TVA aferentă cheltuielilor eligibile, conform informațiilor AFM.
Sunt considerate eligibile numai cheltuielile efectuate după semnarea contractului de finanţare nerambursabilă încheiat între beneficiarul final şi autoritate.
Înscrierea solicitantului persoană fizică se va face la unul dintre instalatorii validaţi care au încheiat contract de participare cu AFM, în limita fondurilor alocate regiunii în care se află imobilul pe care se implementează proiectul.