Pensii 2024. În doar o lună va intra în vigoare noua lege a pensiilor și milioane de seniori vor primi pensiile recalculate.
Multe dintre pensiile românilor se vor mări cu minim 1.000 de lei la recalcularea de luna viitoare, iar cei mai norocoși vor primi o majorare de până la 2.000 de lei. Este a doua creștere a pensiilor de anul acesta, în condițiile în care acestea au fost indexate, la începutul anului, cu 13,8%.
Autoritățile au anunțat o creștere medie de pensie de 40%, din septembrie, iar cei care au ieșit la pensie la limită de vârstă primesc cei mai mulți bani în plus din toamnă.
Pensionarii cu peste 25 de ani de muncă primesc puncte bonus, denumite puncte de stabilitate. Aceste puncte se adaugă la pensia recalculată, iar asta oferă o creştere suplimentară, transmit oficialii.
Citește și: Schimbare pentru beneficiarii de pensii, începând cu 1 martie 2025. Baciu: ”Cele mai semnificative creșteri”
O persoană care are stagiu complet și a ieșit la pensie la 65 de ani poate avea o vechime și de 45 de ani. Astfel, suma de bani bonus pe care o primește este de peste 1.300 de lei.
Cei care au avut un stagiu de cotizare de sub 25 de ani vor rămâne cu aceeași pensie.
„În mare majoritate pensiile vor crește. Noi estimăm că peste trei milioane de pensionari vor avea măriri ale pensiilor în urma acestui proces de recalculare. Creșterile, unele dintre ele, sunt substanțiale și aici mă refer la noutatea principală a noii legi a pensiilor, acele puncte de stabilitate care fac diferența”, a explicat, recent, Daniel Baciu la Antena 3 CNN.
„Toți pensionarii care au realizat un stagiu de cotizare mai mare de 25 de ani primesc aceste puncte de stabilitate.(…). Avem creșteri de peste 80, chiar și peste 90%. Acolo unde avem niște stagii de cotizare mari și vorbim de stagii de cotizare, aici vorbim de stagii de cotizare de peste 40 de ani. Nu vreau să generalizăm, că toate pensiile se vor dubla. Peste trei milioane de pensii vor crește”, a mai spus el.
„Dacă în urma aplicării acestei formule de calcul numărul de puncte înmulțit cu VPR ar ieși un cuantum mai mic al pensiei rămâne în plată cu cuantumul cel mai avantajos, respectiv cu cuantumul pe care deja îl are în plată. Deci, eventual, în cel mai rău caz, pensiile rămân la același nivel”, a mai declarat șeful Casei de Pensii.
La calculul numărului total de puncte se adaugă un număr de puncte suplimentare pentru fiecare an realizat peste stagiul de cotizare contributiv de 25 de ani, astfel:
– 0,50 puncte pentru fiecare an realizat peste 25 de ani;
– 0,75 puncte pentru fiecare an realizat peste 30 de ani;
– un punct pentru fiecare an realizat peste 35 ani.