Începând cu anul 2024, românii vor avea dreptul la cinci zile libere legale în luna ianuarie. Așadar, după sărbători, românii vor mai avea zile fără muncă de care să se bucure din plin pe timpul sezonului de iarnă.
Potrivit modificărilor Codului Muncii, începând din 2024, românii vor avea două noi zile libere în luna ianuarie, care se adaugă celor trei existente în acest moment. Din păcate, cele două cad anul acesta sâmbătă și duminică.
În acest sens, zilele de 6 ianuarie (Botezul Domnului sau Boboteaza) și 7 ianuarie (Soborul Sfântului Proroc Ioan Botezătorul) se vor adăuga zilelor de sărbătoare legală în care nu se lucrează, alături de 1 și 2 ianuarie și de Ziua Unirii Principatelor Române, celebrată pe 24 ianuarie.
Cele două noi zile cad anul acesta la sfârșit de săptămână, ceea ce înseamnă că majoritatea românilor nu se vor putea bucura de noile prevederi. Singurii care vor beneficia anul acesta de ele sunt acestea le profită sunt lucrătorii care muncesc sâmbătă și/sau duminică. Anii ce vor urma vor aduce zile libere mai multe în timpul săptămânii, având în vedere că sărbătorile pică diferit ca zi a săptămânii, de la un an la altul.
Salariaților care nu pot beneficia de liberele legale pentru că trebuie să lucreze în respectivele zile li se asigură compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile.
Ai mai putea citi: Prag siberian de -30 de grade Celsius în România. ANM anunță unde se vor resimți cele mai scăzute temperaturi
În situația în care, din motive justificate, nu se acordă zile libere, salariații beneficiază, pentru munca prestată în zilele de sărbătoare legală, de un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.
Restul zilelor de sărbătoare legală în care nu se lucrează sunt:
Cultele religioase, altele decât cele creștine au dreptul la două zile pentru fiecare dintre cele 3 sărbători religioase anuale, declarate astfel, pentru persoanele aparținând acestora. Pentru a primi zilele libere de la locul de muncă, mulți dintre cei care fac parte din restul cultelor religioase trebuie să facă dovada apartenenței la acestea.
Pentru salariații care aparțin de un cult religios legal, creștin, zilele libere pentru Vinerea Mare – ultima zi de vineri înaintea Paștelui, prima și a doua zi de Paști, prima și a doua zi de Rusalii se acordă în funcție de data la care sunt celebrate de acel cult.