81% dintre participanții la sondajul recent realizat de eJobs.ro au afirmat că au intenția de a efectua recrutări în cursul anului 2024, în timp ce 65% dintre aceștia deja și-au început procesul de recrutare, potrivit declarațiilor făcute de reprezentanții portalului. 10% dintre respondenți nu au încă clarificată strategia lor de recrutare pentru acest an și dacă vor fi necesare angajări noi, în timp ce 9% au indicat că nu au definit niciun plan în acest sens.
Aproape jumătate (47,1%) dintre angajatorii implicați în studiu au menționat că majoritatea pozițiilor pe care urmează să le ocupe în 2024 vor fi la nivel de început, în timp ce 48,2% vor căuta specialiști. 4,7% dintre aceștia încă nu au stabilit din ce categorie vor recruta.
Interogați cu privire la bugetarea majorărilor salariale pentru acest an, 26,7% au confirmat că au alocat fonduri pentru aceasta, în timp ce 19,8% au precizat că vor acorda majorări, dar nu pentru întregul personal, ci doar pentru anumiți angajați pe care doresc să îi rețină. 14,9% au planificat majorări salariale, dar nu mai devreme de a doua jumătate a anului, în timp ce 6,9% au indicat că vor face acest lucru doar în cazul unui context economic favorabil. 18,8% nu au încă decis dacă vor mări salariile angajaților.
Vezi azi și: ROBOR 8 februarie. Este anunțul care va bucura toți românii cu rate în lei
„Vorbim despre creșteri salariale care, în cea mai mare parte, nu vor depăși 10%. 35,2% dintre angajatorii participanți la sondaj au spus că au planificat majorări cuprinse între 5% și 10%, 11,4% le vor crește între 10% și 20%, 8% vor acorda măriri mai mici de 5%, iar 4,5% spun că le vor actualiza cu inflația. 18,2% au declarat că fiecare manager va decide pentru fiecare angajat în parte, în funcție de performanță, iar 22,7% nu știu încă”, spune Ana Călugăru, Head of Communications în cadrul eJobs.ro.
Pentru anul 2024, specialiștii par să fie categoria de candidați care își va găsi cel mai ușor loc de muncă, cu mai bine de o treime dintre angajatorii participanți la sondaj indicând acest răspuns. 23,2% îi menționează pe tinerii fără experiență, iar 21,2% pe muncitorii calificați. 10,1% consideră că, în continuare, pentru IT-iști va fi cel mai simplu să se angajeze. 8,1% mizează pe muncitorii necalificați, 2% pe manageri și tot atâția pe freelanceri.
„Vedem deja de mai bine de un an că numărul de joburi remote este în scădere și angajatorii preferă să posteze preponderent joburi care cer prezența la birou, astfel că, pentru acest an, 55,6% dintre respondenți au spus că în 2024 se va lucra de la birou. 40,4% au optat pentru modelul hibrid, iar 4% de acasă”, mai spune Ana Călugăru.
De la începutul anului și până în prezent, au fost publicate 32.000 de oferte de muncă pe eJobs.ro. Dintre acestea, 1.400 au fost pentru poziții de lucru la distanță. Au fost înregistrate 1,3 milioane de aplicații pentru toate locurile de muncă. Dacă joburile remote reprezintă 4% din totalul locurilor de muncă, în ceea ce privește aplicațiile, procentajul crește la 14% din total.
Sondajul a fost realizat în luna ianuarie a acestui an, pe un eșantion de 170 de companii care au răspuns.
Ai mai putea citi: Prognoza primăverii 2024. ANM anunță cum va fi vremea până pe 5 martie