Programul „Rabla pentru tractoare” urmează să fie lansat de Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) în acest final de an, iar producătorii și distribuitorii de mașini și utilaje agricole au început deja să-și facă reclamă printre fermieri în acest sens. De altfel, aceștia reprezintă prima verigă a finanțării, pentru că prin intermediul lor se va face legătura dintre AFM și fermieri.
Important de știut este faptul că, spre deosebire de alte linii de finanțare cu care erau obișnuiți fermierii, programul ”Rabla pentru tractoare” este destinat persoanelor fizice, care trebuie să îndeplinească o serie de condiții de eligibilitate minimale.
„Primul pas ar fi ca dealerii de utilaje să se înscrie în cadrul programului, pentru că prin intermediul lor se va desfășura acest program, ei vor fi cei care vor verifica cererile încărcate de către fermieri. După această etapă, fermierii persoane fizice, nu persoane juridice sau PFA-uri, vor putea să depună cererea de finanțare cu o documentație minimă.
În primul rând, ei trebuie să aibă carnet de producător. Sunt admiși cei din cultura plantelor, dar și fermierii care au creșterea de animale ca activitate. Trebuie să nu aibă datorii la bugetul de stat, să nu aibă datorii pe raza comunei în care își desfășoară activitatea și vor încărca aceste cereri care vor fi verificate de către dealeri.
În cazul în care sunt neclarități, au posibilitatea să solicite explicații, pe care fermierii le vor încărca tot în cadrul aplicației AFM-ului. Ulterior, dealerii vor semna contracte cu AFM și vor gestiona aceste fonduri”, a explicat Marian Dumitrache, consultant pentru accesarea fondurilor europene, pentru AGRO TV.
Citește și:Casa Verde Fotovoltaice 2024. Fondurile din regiunea Nord-Est s-au epuizat
Pentru a primi finanțarea de maximum 55.000 de euro, fermierii trebuie să caseze o mașină sau un tractor vechi.
”Una dintre condițiile de eligibilitate se referă la faptul că fermierul trebuie să caseze un utilaj. Ghidul spune că fermierul poate să caseze un autoturism, o autoutilitară, un tractor sau alte utilaje. (…) Pe de altă parte, procedura nu prevede obligația fermierului de a se transforma în persoană juridică, PFA sau întreprindere individuală, deși în declarația președintelui AFM, aceasta a fost o condiție menționată în mod expres.
Este un buget total al programului de finanțare de 100 de milioane de euro și este o sumă maximă pe care fermierul o poate accesa, de 55.000 de euro cu TVA inclus. Acest plafon trebuie însoțit și de o cofinanțare: tinerii fermieri vor aduce o cofinanțare de 20%, iar restul fermierilor, o cofinanțare de 35%. Perioada maximă în care trebuie să se implementeze programul este 12 luni”, a mai subliniat Marian Dumitrache, în emisiunea ”Agricultura la Raport”.
Citește și:Meteo 2-5 octombrie 2024. ANM anunță zonele lovite de ploi