Deși România are în prezent un război chiar la granițele sale, o criză energetică majoră, dar și o inflație de peste 16 procente, sunt și români care trăiesc pe picior mare și au în prezent depozite de peste 100.000 de euro.
Citește și: Indicele ROBOR a scăzut, dar cu toate acestea, ratele bancare nu se ieftinesc. Care este explicația
Nu mai puțin de 64.000 de persoane au depozite cumulate de aproximativ 72 mld. lei (echivalentul a aproape 15 mld. euro). Statisticile au fost publicate de reprezentanții Fondului de Garantare a Depozitelor Bancare (FGDB), conform unei analize ZF.
La sfârșitul anului precedent, suma totală din depozitele populației a depășit cu mult 300 mld. lei, (echivalentul a 61 mld. euro). Falimentul este garantat acestor depozite bancare numai în momentul în care ajunge în limita de 100.000 de euro.
Membrii clubului românilor bogați a doborât recordul de a acumula depozite mai mari de 100.000 de euro la bancă, cu 9.831 anul trecut, 2022, iar totalul românilor implicați până la finalul anului a ajuns la 64.402.
Potrivit sursei citate, o persoană care are depozite la mai multe bănci este luată de mai multe ori în considerare. Numărul persoanelor fizice a crescut cu 10.000 față de 2021, respectiv cu 22%, iar sumele economisite au crescut cu 13 mld. lei (2,6 mld euro).
Persoanele implicate în club vor beneficia de protecția FGDB. De asemenea, au devenit eligibile şi depozitele întreprinderilor mari, care erau excluse de la garantare în trecut, când erau garantate doar depozitele întreprinderilor mici şi mijlocii.
Factorii care au avut un impact major acestor creșteri au venit de la profilurile record și veniturile salariale mari obținute în anumite zone, mai exact sectorul bancar, sectorul energetic. Alți români din celelalte zone se confruntă cu explozia prețurilor la electricitate, gaze naturale și ROBOR, astfel planurile lor s-au dărâmat.
În același timp, se încadrează la acest mecanism de protecție se încadrează și depozitele întreprinderilor mari. Acestea din urmă erau în trecut excluse de la garantare, fiind acceptate doar depozitele întreprinderilor mici și mijlocii.