- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

67 de spitale din subordinea Ministerului Sănătății intră în reabilitare! Rafila: „Au făcut mult mai mult autorităţile locale decât a făcut Ministerul Sănătăţii în ultimii 30 de ani”

27 Dec, 12:34 • Bumbeneci Diana
Alexandru Rafila confirmă primele 67 de spitale ce vor intra în reabilitare. Ministrul Sănătății prezintă principalele planuri de viitor pe care le are în legătură cu spitalele aflate în subordinea ministerului pe care îl conduce.
67 de spitale din subordinea Ministerului Sănătății intră în reabilitare! Rafila: „Au făcut mult mai mult autorităţile locale decât a făcut Ministerul Sănătăţii în ultimii 30 de ani”

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat la TVR Info că spitalele din subordinea Ministerului Sănătăţii au fost inventariate. Scopul inventarierii este de a include instituțiile spitalicești  într-un program de reabilitare, potrivit News.ro.

Sunt foarte multe spitale publice. Eu a mers foarte mult în ţară, am fost în cel puţin 20-30 de spitale din ţară şi sunt foarte multe locuri unde condiţiile din spitalele publice sunt foarte bune, sunt perfect comparabile cu cele de la spitale privat. Pot să vă dau foarte multe exemple în acest sens şi n-aş vrea să spunem că în România nu s-a întâmplat nimic”, a completat Rafila.

Ministrul vorbește și despre perioada în care, pentru aceste spitale, nu a fost făcut nimic. La ora actuală, în România, sunt peste 400 de spitale publice care au nevoie de renovare.

Citește și: Schimbări majore pe piața muncii din România. Ce ocupații au apărut în 2022

Pe de altă parte, având în vedere că în România sunt vreo 400 de spitale publice, o parte dintre ele, mai ales spitalele mici, care sunt în localităţi unde şi lipsa de personal medical este evidentă, unele dintre spitale mici, dar şi spitale aflate în subordinea Ministerului Sănătăţii, nu au fost reabilitate şi pentru prima dată după 30 de ani noi am făcut deja un inventar al celor 67 de spitale aflate în subordinea Ministerului Sănătăţii.

Să vedem ce investiţii au fost făcute, unde e nevoie în primă instanţă, de investiţii şi avem prevăzut să începem încă din cursul anului 2023 acest program de reabilitare etapizată a spitalelor aflate în subordinea Ministerului Sănătăţii. Au făcut mult mai mult autorităţile locale decât a făcut Ministerul Sănătăţii în ultimii 30 de ani în ceea ce priveşte instituţiile din subordine şi cred că e timpul să trecem şi la reabilitarea lor, mai ales că aceste instituţii sunt instituţii de excelenţă, cu un personal extraordinar medical”, a declarat Rafila.

Rafila, despre spitalele din România
Rafila, despre spitalele din România

Ministrul Sănătăţii a precizat că la Institutul Clinic Fundeni din Capitală este nevoie de o clădire nouă.

Am fost la zilele Institutului Clinic Fundeni şi Institutul Clinic Fundeni e cea mai bună dovadă că e nevoie de o clădire nouă. Sper ca în anii următori, dar nu peste foarte mult timp să putem face şi un nou Institut Fundeni sau alte institute care sunt prestigioase din punct de vedere al activităţii medicale, încât pacienţii să beneficieze şi de condiţii de şedere corespunzătoare şi în spitalele publice mari, care sunt subordinea Ministerului Sănătăţii”, a mai spus Rafila.

În privinţa construirii de noi spitale, ministrul a precizat că aşteaptă să se încheie apelul pe PNRR. În ceea ce priveşte spitalele care noi, care urmează să fie reabilitate complet sau construite corpuri de clădire sau chiar spitale întregi prin PNRR, acolo se așteaptă încheierea apelului. Ministrul confirmă că lista pe care a avut-o la dispoziţie cuprindea 49 de obiective.

Din păcate, ele din teritoriu nu au fost echilibrate, pentru că sunt 22 de judeţe care nu au nici măcar un singur obiectiv inclus pe această listă. În schimb, sunt alte judeţe cu 3 sau chiar cu 4 obiective”, susține Alexandru Rafila.

Scopul oricărui program de dezvoltare a infrastructurii trebuie să fie de reducere a decalajelor, nu de accentuare a decalajelor în ceea ce priveşte accesul la servicii medicale, mai susține ministrul Sănătății. Acesta mai spune și că toate criteriile de alegere sunt stricte, mai ales că țin de Planul Național de Redresare și Reziliență.

„Asta am găsit, asta e situaţia, o să alegem. Conform PNRR, trebuie să alegem pe baza unor criterii. Criteriile au fost elaborate de Ministerul Sănătăţii. Da, au fost adoptate şi promovate ca şi hotărâri de guvern. În mod evident, pe baza acestor criterii se va face evaluarea obiectivelor, încât să avem minim 25 care trebuie să se încadreze în acest buget de 1,7 miliarde de euro care este disponibil pentru spitale”, a precizat Alexandru Rafila.

Ai mai putea citi: Alexandru Rafila, vorbește despre dezastrul creat de sezonul gripal: „Copiii cu forme uşoare sau medii nu trebuie să meargă la spital”

Urmărește Daily Business pe Google News
Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult
Alte articole
Căsătoriile și divorțurile devin mai scumpe din 2025. Taxele se dublează
Căsătoriile și divorțurile devin mai scumpe din 2025. Taxele se dublează
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu în Ajunul Crăciunului
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu ...
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține gospodine
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține ...
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție de câte ore ai într-o lună”
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție ...