Datele interactive ale Transgaz arată că totalul surselor disponibile este de 59,3 milioane de metri cubi, dintre care am consumat 53 de milioane. Sursa internă este de 50,2 milioane de metri cubi , iar importul ajunge la 9,1 milioane, scrie economedia.ro.
Acesta este cel mai mare import de gaze din acest sezon rece, iar spre deosebire de ultima perioadă, o parte din acesta este constituită doar în tranzit pe teritoriul țării noastre. Cantitățile vor ajunge în Ungaria sau Ucraina, iar jumătate din import va rămâne în România, mai exact 4,1 milioane de metri cubi din totalul de 9,1.
Mai citește și: Cursă contra-cronometru pentru umanitate. OMS avertizează. Scenariile negre la care să se aștepte peste 23 de milioane de oameni
Tot astăzi s-a înregistrat cea mai mare extragere din depozite. Aceasta a ajuns la 26,4 milioane de metri cubi, îndreptându-se în acest fel spre limita maximă a capacității de extracție subterană. Capacitatea subterană este de aproximativ 30 de milioane de metri cubi.
„Da, e cel mai mare consum de anticipat – de circa 53 milioane metri cubi. Cele care vin din Bulgaria cred că sunt din toate sursele”, spune Ion Sterian, directorul Transgaz.
În cazul în care acesta vin din Bulgaria, șansele să aibă origini rusești sunt foarte mari. Ele sunt primite prin conducta Turk Stream și sunt gaze azere care vin în cantități tot mai mari ori lichefiate. Acestea sunt descărcate la terminalele din Mediterană, regazificate mai apoi, și trimise prin conducte până la beneficiarii finali, printre care și România.
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a făcut declarații în urmă cu două zile printre care a spus că în România mai sunt 1,6 miliarde de metri cubi în depozite. Nu există, așadar, posibilitatea ca țara noastră să rămână fără resurse până la finele sezonului rece. Acesta spune că vor rămâne cu 1,2 miliarde de metri cubi pe plus.
Te-ar mai putea interesa și: România are un nou furnizor de gaze naturale! Cel mai mare importator din Grecia vine în piața românească