Cel puțin 200.000 de români aflaţi în situaţii defavorizate primesc, lunar, bani de la stat. Sumele sunt acordate pentru un nivel de trai minimal, însă reprezintă o nouă formă de sprijin în perioadele dificile.
Spre exemplu, în Bistriţa-Năsăud, aproximativ 3.700 de familii beneficiază de acest venit minim de incluziune. Totuși, trebuie îndeplinite mai multe condiții pentru a se putea primi banii. Cei mai mulți dintre beneficiari au și copii. Mai mult, sumele de bani pot fi diferite în funcție de necesitățile persoanelor și de cazul prezentat.
Liliana Stanciu, șef serviciu beneficii sociale la Agenția de Plăți și Inspecție Socială Bistrița-Năsăud, a oferit mai multe informații.
Citește și: Noi zile libere pentru români. Când vor beneficia de o nouă minivacanță
Se pun condiții pentru oferirea banilor. Mai exact, prima condiție esențială este ca şi copiii să frecventeze cursurile de învățământ. În acest caz de ia în calcul un un prag al venitului de 880 lei, în funcție de numărul de copiii. Totuși, există și o condiție esențială. Mai precis, copiii trebuie să frecventeze cursurile.
„Alte 1.600 de persoane primesc numai ajutor de incluziune, jumătate având peste 65 de ani. O persoană singură, care nu are niciun venit, beneficiază de 346 lei pe lună ajutor de incluziune.
Excepție sunt persoanele singure de peste 65 de ani, unde nivelul maxim este de 504 lei. Condiția esențială este ca persoanele apte de muncă din familiile beneficiare să fie înregistrate la AJOFM în evidență, în căutarea unui loc de muncă.
Pentru a putea obține venitul minim de incluziune, familiile sau persoanele singure cu venituri reduse trebuie să depună o cerere în acest sens la primăria de care aparțin, însoțită de documente justificative”, anunță autoritățile.
Românii care au beneficiat de ajutorul de incluziune sunt din Bistrița, Năsăud, Dumitrița, Petru Rareș, Teaca, Târlișua, Tiha Bârgăului, Zagra. Cei mai puțini beneficiari sunt din Poiana Ilvei, Prundu Bârgăului, Șintereag, Șieu, Ciceu Mihăiești.
În România, conform noilor legi, venitul minim de incluziune (VMI) este un beneficiu prevăzut în Legea nr. 196/2016 și se compune din ajutor de incluziune (care înlocuiește venitul minim garantat) și ajutor pentru familia cu copii (înlocuiește alocația pentru susținerea familiei).
Pentru ca românii să se poată bucura de VMI trebuie să se țină cont de depunerea unei singure cereri, indiferent dacă familia/persoana singură va beneficia de una sau de ambele componente ale acestui beneficiu de asistență socială. De asemenea, acordarea VMI se face printr-o plată unică lunară, indiferent dacă este vorba de una sau de ambele componente ale sale.
Citește și: Zile libere 2024. Guvernul oferă încă o minivacanță în august