- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

900 de milioane de lei pentru susținerea agriculturii românești: Investiții record în programele „Tomata”, „Usturoiul” și „Cartoful Românesc”!

25 Sep, 23:36 • Bugiu ⁠Ana Maria
Ministerul Agriculturii a alocat aproximativ 900 de milioane de lei pentru susținerea programelor „Tomata”, „Usturoiul” și „Cartoful Românesc” și pentru plata accizei la motorină. Anunțul a fost făcut de ministrul Florin Barbu, care a precizat că aceste măsuri au fost aprobate în ședința de Guvern.
900 de milioane de lei pentru susținerea agriculturii românești: Investiții record în programele „Tomata”, „Usturoiul” și „Cartoful Românesc”!

Ministerul Agriculturii a alocat aproximativ 900 de milioane de lei pentru susținerea programelor „Tomata”, „Usturoiul” și „Cartoful Românesc”, precum și pentru plata accizei la motorină. Anunțul a fost făcut de ministrul Florin Barbu, care a precizat că aceste măsuri au fost aprobate în ședința de Guvern, potrivit economica.net.

„Legumicultorii, fermierii şi procesatorii care produc alimente româneşti au susţinerea noastră, ca întotdeauna. Asigurăm fondurile necesare pentru programele ‘Tomata’, ‘Usturoiul’ şi ‘Cartoful Românesc’ şi susţinem plata accizei la motorină.

Pentru toate aceste programe şi măsuri, s-a aprobat în şedinţa de Guvern alocarea a aproximativ 900 de milioane de lei. Susţinerea tuturor celor care produc româneşte este calea sigură pentru dezvoltarea agriculturii şi industriei procesării din România”, a notat ministrul.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), în şedinţa Executivului din 25 septembrie 2024, a fost aprobată Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului MADR.

Te-ar mai putea interesa și: Se scumpește pâinea pe fondul secetei. Ce alte domenii din agricultură au mai fost afectate

foto: agricultură românească

900 de milioane de lei pentru susținerea agriculturii românești: Investiții record în programele „Tomata”, „Usturoiul” și „Cartoful Românesc”!

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a anunțat că, în ședința Guvernului din 25 septembrie 2024, a fost aprobată o Hotărâre care alocă o sumă destul de mare din Fondul de rezervă bugetară pentru suplimentarea bugetului ministerului.

Astfel, din Fondul de rezervă bugetară vor fi alocate 445,721 milioane de lei sub formă de credite de angajament și 441,821 milioane de lei sub formă de credite bugetare.

În detaliu, sumele alocate includ:

  • 225,721 milioane de lei pentru compensarea parțială a pierderilor înregistrate de cultivatorii de tomate în spații protejate și usturoi, dintre care 41,582 milioane de lei sunt destinate culturii de usturoi, iar 184,139 milioane de lei pentru cultura de tomate. Termenul limită de plată pentru aceste ajutoare este stabilit pentru 30 septembrie 2024.
  • 105 milioane de lei pentru sprijinul financiar aferent lunii decembrie 2024, cu un termen de plată în primul trimestru al anului 2025.
  • 32 milioane de lei pentru subvenționarea accizei la motorina utilizată în agricultură, aferente activităților desfășurate în trimestrul II din 2024.
  • 3 milioane de lei au fost alocate schemei de ajutor de minimis pentru susținerea producției de cartof de consum în 2024, având în vedere cererile de sprijin depuse de beneficiarii schemei.
  • 80 milioane de lei vor fi utilizate pentru evitarea plăților restante către furnizorii de energie electrică, conform OUG nr. 107/2024.

„Facem precizarea că actul normativ nu are impact asupra bugetului general consolidat”, subliniază MADR.

Te-ar mai putea interesa și: Români în Spania. Călin a dezvoltat o afacere profitabilă în agricultură şi acum câştigă zeci de mii de euro, cu cinci angajaţi din Maroc