Românii renunță la pâine și au dat grâul pe orez. În ultimii ani, vânzările aproape s-au dublat, informează observatornews.ro.
„În comparaţie cu acum opt ani de zile când foloseam 100-150 de kilograme pe lună, în momentul de faţă ajungem la o tonă de orez pe lună în toate locaţiile”, a declarat Răzvan Dumitru, bucătar într-un restaurant asiatic.
Sendvişul din orez a înregistrat creşteri în România. La fel şi preparatele din sushi care au crescut cu 30% în ultimul an. Sunt căutate şi tăiţeii din orez sau orezul prăjit.
„Avem foarte, foarte mulţi clienţi români. Mâncarea noastră este toată pe bază de orez: avem şi prăjituri din orez”, spune Roxana, proprietar restaurant Sri-Lankez.
Citește și: Orezul se scumpește surprinzător. Prețurile ating cea mai mare valoare din ultimii 15 ani
Suprafaţa cultivată de orez la nivelul ţării a scăzut în ultimii ani. Au rămas mai puţin de 20 de orezării în judeţele Timiş, Bihor, Brăila, Ialomiţa, Dolj şi Olt.
„Orezul este o cultură mai aparte, are nevoie de anumite amenajări, necesită o cantitate mare de apă într-un timp foarte scurt. Investiţia într-un hectar de orez diferă foarte mult de ceea ce înseamnă porumb, grâu, orz sau rapiţă la ceilalţi fermieri”, spune Ionel Ariom, Pro Agro.
În supermarketuri, preţul unui kilogram de orez porneşte de la 7 lei şi poate ajunge până la 11 lei.
Statisticile arată că un român mânâncă anual aproximativ patru kilograme de orez.
Citește și: Prețul uriaș cu care se vinde o pâine la Mega Image! APC a luat lanțul de magazine în vizor!