Autoritățile din țara noastră caută tot mai multe strategii pentru a facilita accesul familiilor vulnerabile la rețelele de apă curentă şi canalizare. O parte dintre proiecte sunt în stadiu de execuţie, altele sunt doar în proiectare. Subiectul accesului celor cu venituri reduse la apă şi canalizare a fost discutat la conferinţa România Inteligentă.
În acest sens, aproape 90.000 de gospodării ar putea fi conectate la reţeaua de apă şi canalizare datorită unui proiect care va fi derulat de Ministerul Mediului.
Vezi și: Preț carburanți 14 iulie. Unde găsim astăzi cea mai ieftină benzină sau motorină
De fondurile de la stat ar urma să beneficieze sute de mii de români cu venituri reduse. Proiectul a fost discutat, astăzi, în cadrul Conferinţei Naţionale România Inteligentă la care a participat şi ministrul Mircea Fechet.
„Avem un program care se numește prima conectare. Se adresează acestor categorii mai vulnerabile de populație, și prin care sperăm să conectam peste 88.000 de gospodării la rețelele existente.
Costul estimat de minister a fost 1900 de euro, însă prețurile materialelor de construcție au crescut, așadar tariful total a crescut la 2600 de euro pentru fiecare”, a declarat ministrul Mediului.
Prin intermediul acestui proiect se are în vedere sprijinirea persoanelor vulnerabile în a se conecta singuri la reţea. Investițiile autorităților în reţea se fac până într-un anumit punct.
„Investițiile noi le facem până la limita proprietății private pentru că altfel nu putem cheltui acele fonduri de branșare pe suprafața privată a fiecărui locuitor. Analizăm scăderea tarifului la apa de canal. În momentul de față am primit o propunere oficială de la operator să reducem cu 14% costul pentru apă și canalizare”, a declarat Ștefan Rădulescu, vicepreședinte Consiliul Județean Ilfov.
Ai putea citi: Importăm tot mai mult de la turci! În doar 6 luni, România a importat legume și fructe din Turcia de peste 180 de milioane de dolari