- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

A fost anunțată lista românilor care ies mai devreme la pensie și după schimbarea legii din 2024. „Poți ieși la pensie anticipat scăzând penalizarea de la 30%”

16 May, 09:56 • Bumbeneci Diana
Românii care ar putea ieși la pensie mai devreme și după 1 septembrie 2024. Legea va fi schimbată în scurt timp.
A fost anunțată lista românilor care ies mai devreme la pensie și după schimbarea legii din 2024. „Poți ieși la pensie anticipat scăzând penalizarea de la 30%”

Chiar dacă membrii Guvernului condus de Marcel Ciolacu promit că veniturile vor crește de la 1 septembrie 2024, odată cu implementarea noii legi a pensiilor, anumite beneficii dispar. Una dintre principalele schimbări din noua lege a pensiilor este eliminarea pensiei anticipate fără penalizări. Cu toate acestea însă vor fi și români care vor putea beneficia de o ieșire la pensie mai devreme.

Lista românilor care ies mai devreme la pensie

Simona Bucura Oprescu a explicat și care sunt tipurile de pensii care se vor mai acorda după implementarea noii legi a pensiilor.

Potrivit Ministrul Muncii, tipurile de pensie sunt:

  • Pensia pentru limită de vârstă
  • Pensia de invaliditate
  • Pensia anticipată
  • Pensia de urmaș

”Pensia anticipată se poate lua atunci când ai stagiul complet de cotizare și te poți pensiona anticipat în două situații:

Dacă ai 40 de ani de stagiu contributiv poți să te pensionezi anticipat fără nicio penalizare. Altfel spus, dacă ești bărbat, iar limita de vârstă este de 65 de ani, dacă ai 40 de ani de stagiu de cotizare, poți ieși la pensie la 60 de ani. Fără nicio penalizare, cu toate drepturile.

De asemenea, pentru pensia anticipată, dacă ai 35 de ani stagiu contributiv, ceea ce este obligatoriu pentru a te pensiona anticipat, poți ieși la pensie anticipat scăzând penalizarea de la 30% cât era pe vechea lege la o penalizare de 24%, cât este pe noua lege”, a explicat ministrul Muncii la Antena 3 CNN.

Românii care au locuit în zone poluate nu ar mai putea să se pensioneze anticipat

Ai mai putea citi și: Se dă startul ajutoarelor financiare umflate de la stat! Cine primește 50.000 de euro fonduri nerambursabile

De altfel, noua lege a pensiilor nu mai reglementează posibilitatea reducerii vârstei de pensionare cu doi ani pentru cei ce au locuit trei decenii în localități ori zone poluate.

Însă mai mulți parlamentari propun, prin intermediul unui proiect legislativ pus marți în dezbaterea Senatului, ca această pensionare anticipată să rămână disponibilă în continuare, respectiv ca actualele prevederi legate de această posibilitate să nu fie abrogate în toamnă.

Mai exact, potrivit proiectului legislativ, noua lege a pensiilor ar urma să fie modificată, astfel încât și după 1 septembrie, data la care va intra în vigoare, să se aplice unele dintre prevederile cuprinse de actuala lege a pensiilor, care, altfel, va fi abrogată integral în toamnă.

Concret, după cum este propus acum, se va abroga la data intrării în vigoare a noii legi a pensiilor, mai exact, la 1 septembrie 2024, “Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice (…) cu excepţia art. 65 alin (5)”, scrie avocatnet.ro.

Legea ar putea fi schimbată

La alineatul 5 al articolului 65, actuala lege a pensiilor stabilește posibilitatea ca cei ce au locuit 30 de ani în zone afectate de poluare să beneficieze de reducerea vârstei standard de pensionare cu doi ani, fără să fie penalizați. Prin aprobarea documentului, locuitorii zonelor poluate vor putea să beneficieze de reducerea vârstei de pensionare și după 1 septembrie 2024.

Potrivit inițiatorilor, măsura este necesară, deoarece „mulţi dintre locuitorii acestor zone (cele poluate – n. red.) suferă de probleme grave de sănătate, mai ales din pricina faptului că au trăit și au lucrat într-un mediu foarte toxic. Poluarea aerului are o multitudine de efecte negative asupra sănătății, multe dintre acestea fiind manifestări grave, care apar după expunerea mai îndelungată la un aer poluat. Printre acestea putem număra: boli respiratorii și pulmonare, crize de astm, emfizem pulmonar, boala pulmonară obstructivă cronică, cancerul pulmonar, diferite forme de pneumonie, leucemie, etc”.

Trebuie reținut faptul că pentru a se putea aplica, proiectul de lege trebuie adoptat în Parlament, promulgat de președintele țării și publicat în Monitorul Oficial.

Citește și: Se construiește cea mai mare autostradă din România de după comunism! Va uni două provincii istorice. Ciolacu: „Toate contractele au fost semnate”

Urmărește Daily Business pe Google News
Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult
Alte articole
Căsătoriile și divorțurile devin mai scumpe din 2025. Taxele se dublează
Căsătoriile și divorțurile devin mai scumpe din 2025. Taxele se dublează
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu în Ajunul Crăciunului
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu ...
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține gospodine
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține ...
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...