Veste bună pentru toți copiii! Cei care sunt legitimați la cluburile sportive și fac sport de performanță vor primi începând cu anul viitor tichete în valoare de 150 de lei pe lună.
Copiii şi juniorii legitimaţi la structurile sportive înfiinţate conform prezentei legi şi care practică sportul în mod organizat cu scopul de a participa la competiţii sportive naţionale şi internaţionale oficiale sunt consideraţi sportivi de performanţă şi beneficiază lunar de un stimulent financiar sub forma tichetelor valorice denumite tichete de sportiv, prevede legea.
„Tichetele de sportiv pot fi utilizate numai pe teritoriul României şi sunt destinate achiziţiei de articole şi echipamente sportive specifice disciplinei sportive practicate, transport între localităţi, suplimente nutritive sau recuperare medicală”, se stipulează actul normativ.
Tichetele în valoare de 150 de lei vor putea fi folosite doar pe teritoriul României, iar potrivit legii fiecare beneficiar are dreptul la doar un singur tichet sportiv pe lună. Aceste tichete sunt destimate pentru ca aceștia să își achiziționeze articole sportive , pentru evenimente sportive, suplimente nutritive sau recuperare medicală.
Legea se aplică începând cu 1 ianuarie 2023, iar fondurile necesare pentru plata tichetelor de sportiv se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sportului
Veștile nu sunt deloc îmbucurătoare și asta pentru că nu mulți sunt cei care își aleg să practice un sport în România, mai ales de performanță.
„Astăzi, în România, avem legitimați puțin peste 80.000 de copii, dintre care activi, ceea ce înseamnă că au viza anuală pe legitimație, aproximativ 55.000. Comparând aceste cifre cu numărul de legitimați la nivel de seniori, care este aproximativ de 95.000, dintre care 75.000 activi, vom observa foarte ușor o mare diferență și practic o situație paradoxală în care în România avem mult mai mulți seniori decât copii care practică sportul într-o formă legitimată.De ce este acest lucru anormal? Pentru că în actualele condiții avem o resursă pentru viitor mult mai mică decât nevoia reală a sportului românesc. Este îngrijorător faptul că în această țară numărul copiilor care fac sport este mult subdimensionat față de nevoia viitoare, față de baza de selecție, față de viitoarea performanță, iar marea performanță a sportului românesc s-a obținut în condițiile în care baza de selecție, pe vremuri, era enormă. De ce este acest lucru anormal? Pentru că în actualele condiții avem o resursă pentru viitor mult mai mică decât nevoia reală a sportului românesc. Este îngrijorător faptul că în această țară numărul copiilor care fac sport este mult subdimensionat față de nevoia viitoare, față de baza de selecție, față de viitoarea performanță, iar marea performanță a sportului românesc s-a obținut în condițiile în care baza de selecție, pe vremuri, era enormă’‘,menționa în 2020 misitrul sporturilor Ionuț Stroe.