- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

A intrat în vigoare legea așteptată de toți pensionarii: 1 octombrie aduce marea schimbare

01 Oct, 12:44 • Bumbeneci Diana
Casa Națională de Pensii anunță noi beneficii pentru pensionari. Legea a fost aprobată pe 1 octombrie.
A intrat în vigoare legea așteptată de toți pensionarii: 1 octombrie aduce marea schimbare

Vești bune pentru pensionari. Începând de marți, 1 octombrie, a intrat în vigoare legea privind neimpozitarea pensiilor sub 3000 de lei. Reprezentanții PSD scot în evidență faptul că această lege va proteja cei mai vulnerabili pensionari din România.

1 octombrie aduce legea așteptată de toți pensionarii

„PSD este și va rămâne partidul care oferă protecție seniorilor. Trebuie să le reamintim tuturor, de Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice, că de când am intrat la guvernare, măsurile pe care le-am propus nu au rămas doar la stadiul de politici publice, ci au devenit promisiuni împlinite.

De astăzi, 1 octombrie, va intra în vigoare și neimpozitarea pensiilor sub 3.000 de lei, o măsură ce va asigura un trai mai decent pentru cei mai vulnerabili dintre noi. Am promis, de asemenea, o reformă a sistemului de pensii și ne-am ținut de cuvânt. De la 1 septembrie 2024, pensiile reflectă mai corect contribuția fiecărui român și asigură o echitate reală între seniorii care au muncit și au contribuit în mod egal de-a lungul vieții.

Pentru că, în final, nu este vorba doar despre pensii mai mari, ci despre respectul pe care îl datorăm părinților și bunicilor noștri, celor care au făcut atât de mult pentru această țară.”, arată un comunicat al PSD.

Vezi și: Angajări în sistemul bugetar 2024. Ministerul Familiei scoate la concurs noi posturi. Iată lista

Ce prevede legea

Legea a fost dată cu scopul aducerii unor schimbări în cadrul alin. (1) al art. 100 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal şi stabilirea unor măsuri fiscale a fost adoptată de Camera Deputaţilor, for decizional, pe 3 septembrie.

Prin această lege se majorează plafonul, de la 2.000 de lei la 3.000 de lei, până la care veniturile din pensii sunt neimpozabile.

„Venitul impozabil lunar din pensii se stabileşte prin deducerea din venitul din pensie a sumei neimpozabile lunare de 3.000 lei”, prevede actul normativ.

Prin derogare, prevederile intră în vigoare la data de 1 octombrie 2024 şi se aplică începând cu veniturile aferente lunii octombrie 2024.

„Începând cu veniturile din pensii aferente lunii octombrie 2024, plafonul lunar neimpozabil prevăzut la art. 101 alin. (2) lit. a) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, este în sumă de 3.000 lei”, mai prevede legea.

Vezi și: Sistemul bugetar este cutremurat de o nouă decizie radicală. Angajații la stat vor putea să aibă un singur contract. Document oficial

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult