- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

A intrat în vigoare taxa pe lux. Ce reprezintă formularul 216 și cine trebuie să-l completeze

22 Jul, 13:22 • Bumbeneci Diana
A fost aprobată taxa pe lux în România. Ce este formularul 216 și cine trebuie să-l completeze.
A intrat în vigoare taxa pe lux. Ce reprezintă formularul 216 și cine trebuie să-l completeze

A intrat oficial în vigoare taxa pe lux, adică formularul 216. Românii au în proprietate case și mașini de lux vor fi nevoiți să plătească impozite pentru aceste bunuri. După lungi dezbateri, renumita „taxă pe lux” a fost introdusă, motiv pentru care formularul 216 trebuie trimis până la sfârșitul lunii septembrie pentru case și până în decembrie pentru mașini. ANAF a publicat formularul 216 în așa fel încât românii să ia la cunoștință modul de completare al documentului.

Ce este formularul 216

Cel mai important de reținut este că această taxă nu obligă toți românii să plătească impozite suplimentare, ci doar pe cei care au locuințe și autoturisme cu o valoare mare, conform legii 296/2023.Noul act legislativ este aplicat proprietarilor de clădiri rezidențiale care valorează peste 2,5 milioane de lei (aproximativ 500.000 de euro) și celor care dețin autoturisme înmatriculate în România cu o valoare de achiziție de peste 375.000 de lei (aproximativ 75.000 de euro). Acești proprietari vor trebui să plătească impozite suplimentare. Restul proprietarilor nu sunt nevoiți să depună formularul 216.

Citește azi și: Armata obligatorie în România. Traian Băsescu: „Ai obligația să reziști 30 de zile”

formularul 216
formularul 216

Care sunt pașii pentru a completa formularul 216

„Formularul 216, pe care trebuie să-l completeze toți proprietarii de bunuri de lux, include numele, prenumele și informațiile despre impozitul special pentru bunurile imobile și mobile. De exemplu, pentru un autoturism care valorează 100.000 de euro, se va plăti un impozit de 75 de euro, adică 0,3% din cei 25.000 de euro care depășesc plafonul neimpozabil. Pentru locuințele de lux, dacă aveți un imobil în valoare de 1 milion de euro, veți plăti un impozit de 1.500 de euro, adică 0,3% prin diferența dintre valoarea de piață a bunului și plafonul neimpozabil de 500 de mii de euro”, este prevăzut în lege.

Cum se taxează luxul în spațiul european?

Este de notorietate faptul că țara noastră nu este prima care ia decizia de a introduce o astfel de taxă. În multe state din spațiul european deja se aplică o taxă pe lux.  Mai exact, în Franța, proprietățile care ajung la o valoare cumulată de 1.300.000 de euro sunt impozitate cu procente între 0,5% și 1,5%, în funcție de valoare. O altă situație, în Danemarca, oamenii care au proprietățile cu valori de peste 400.000 de euro sunt nevoiți să plătească o taxă de 3% dacă se depășește acest plafon.

Citește și: Milioane de români care au rate la bancă primesc vestea cea mare de la BNR. ROBOR 22 iulie

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult