Abilitățile pe care le are un angajat reprezintă cel mai important atu pe care acesta îl are pe piața muncii. Cu cât acestea sunt mai desăvârșite sau dacă țin de un domeniu în creștere, cu atât are șanse mai bune la negocierea unui salariu. După cum arată un studiu recent, în prezent, abilitățile legate de inteligent sunt asul din mâneca celor care vor un nou loc de muncă sau vor un salariu mai mare, notează CNN.
Serviciile financiare, IT și serviciile profesionale sunt printre cele mai afectate domenii de schimbările generate de inteligența artificială (IA), conform raportului PwC 2024 Global AI Jobs Barometer. Acest studiu a analizat peste jumătate de miliard de anunțuri de angajare din 15 țări, reprezentând peste 30% din PIB-ul global. Conform raportului, numărul locurilor de muncă care necesită abilități legate de AI a crescut de 3,5 ori mai rapid decât restul joburilor, cu potențiale creșteri salariale de până la 25%.
Industria IT caută tot mai mulți specialiști cu abilități care țin de inteligența artificială, cum ar fi AI/Machine Learning Inference sau procesarea în limbaj natural, în timp ce cererea pentru competențe de programare în limbaje clasice este în scădere, fiind ușor de înlocuit de AI.
Pe de altă parte, există sectoare care sunt relativ imune la impactul AI și nu caută abilități de acest fel. Acestea experimentează o creștere a cererii de forță de muncă din alte motive, vorbim despre domenii precum energia regenerabilă, construcțiile, activitățile sportive sau serviciile medicale și de îngrijire personală.
Citește și: Elon Musk, avertisment sumbru despre AI: „Procentul de inteligență biologică se micșorează”
Datele arată că există acum de șapte ori mai multe anunțuri de locuri de muncă au nevoie de abilități care au legătură cu inteligența artificială decât în 2012. Sectoarele cu cea mai rapidă creștere a cererii de abilități în AI includ serviciile financiare (cu o pondere de 2,8 ori mai mare decât alte sectoare), serviciile profesionale (de 3 ori mai mare) și IT (de 5 ori mai mare).
În plus, studiile evidențiază creșterea semnificativă a importanței abilităților cognitive sofisticate și a celor emoționale și comportamentale, pe lângă competențele digitale.
Conform sondajului PwC CEO Survey 2024, 84% dintre directorii executivi ai companiilor care au adoptat AIconsideră că aceasta va crește productivitatea, iar 70% cred că va schimba semnificativ modul în care funcționează companiile lor. De asemenea, 46% anticipează o creștere a profitabilității, iar 41% prevăd o majorare a veniturilor datorită utilizării AI.