- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Absolvenții care au picat Bac-ul au la dispoziție 6.000 de locuri de muncă. În ce domenii se fac angajări

11 Jul, 18:26 • Adrian Popovici
Peste 6.000 de locuri de muncă pentru tinerii care nu au diploma de Bacalaureat au fost scoase la concurs în ultima lună.
Absolvenții care au picat Bac-ul au la dispoziție 6.000 de locuri de muncă. În ce domenii se fac angajări

Deși este foarte important pentru viitorul academic și profesional al tinerilor absolvenți de liceu, faptul că unii dintre ei nu reușesc să promoveze examenul de Bacalaureat nu trebuie să reprezinte o piedică în calea viitorului acestora. După cum arată o analiză recentă a platformei eJobs, sunt peste 6.000 de locuri de muncă disponibile pentru care nu este necesară diploma de Bac. Majoritatea acestor joburi sunt necalificate și necesită prezența fizică zilnică la sediul companiei, notează Economedia.

După cum arată statisticile, angajatorii au oferit aproximativ 7.500 de locuri de muncă pentru cei fără calificări sau diplome de Bacalaureat în ultima lună. O treime din aceste joburi sunt în retail, iar 20% în industria alimentară. Alte domenii cu oferte pentru necalificați includ turismul, transportul și logistica, serviciile, call-center/BPO, producția și construcțiile.

Ana Călugăru, Head of Communications la eJobs.ro, menționează că joburile disponibile includ lucrători în depozit, manipulanti marfă, curieri, ospătari, șoferi și lucrători comerciali. Tinerii care au reușit să ia Bacalaureat aplică adesea pentru aceste poziții temporar, pentru a câștiga experiență sau venituri suplimentare, dar ulterior se îndreaptă către domenii mai apropiate de cariera lor viitoare.

Diplomă de Bacalaureat
Diplomă de Bacalaureat

Te-ar putea interesa și: Locul de muncă din România plătit cu 490 de lei pe zi. Angajatorul nu cere studii superioare și oferă și cazare

Ce salarii pot primi tinerii fără Bacalaureat?

Salariile pentru aceste joburi pentru care nu este nevoie de Bacalaureat variază între 3.500 și 4.500 de lei net, conform datelor salariale de la Salario, comparatorul salarial al eJobs. Cu toate acestea, numărul de aplicări din partea celor fără calificări este scăzut. Din 1,1 milioane de aplicări în ultima lună, mai puțin de 150.000 au fost de la această categorie de candidați. Un procent mai mare de aplicări de la necalificați (18,5%) se îndreaptă către joburi remote, comparativ cu media generală de 14%. Acest lucru ar putea indica dorința tinerilor de a lucra de acasă în timp ce se pregătesc pentru sesiunea de Bacalaureat din toamnă.

Cele mai populare domenii pentru acești candidați sunt retailul, turismul, serviciile, call-center/BPO, industria alimentară și transportul/logistica. Aproximativ 9.000 de aplicări în ultima lună au fost pentru locuri de muncă în străinătate, cele mai căutate destinații fiind Olanda, Germania, Belgia, Italia și Franța.

De la afișarea rezultatelor examenului de Bacalaureat, au fost înregistrate 10.000 de aplicări de la candidați fără calificări sau diplome de studii medii sau superioare. Ana Călugăru subliniază că, deși angajatorii sunt mai flexibili în ceea ce privește studii superioare, diploma de Bacalaureat este esențială pentru joburile care necesită calificare. În această vară, 30.000 de elevi nu au promovat examenul de Bacalaureat, iar rata de promovare națională a fost de 76,4%.

Citește și: Ce salariu primește un salvamar pe litoralul românesc în 2024. Suma ridicolă pentru care își riscă viața în fiecare zi de muncă