Lucian Diniță, fostul șef al Poliției Rutiere, dă vina pe șoferii needucați și teribiliști pentru numărul uriaș de accidente rutiere de pe drumurile României.
„Este vorba despre o meteahnă veche. Românul când vede o șosea pe care poată să fugă, nu apasă pedala de accelerație până la refuz?! Mai mult, câți circulă fără permise sau cu permise suspendate?! Ne întârtim într-un cerc.
Este vorba despre civilizație, despre educație. Și aici revenim la pregătirea șoferilor. Mulți dintre cei care pregătesc șoferii nu au nicio legătură cu această profesie. Să ajungi din pantofar instructor auto, peste noapte, nu e în normal. Ceea ce învață cursanții nu are nicio legătură cu ceea ce se întâmplă în trafic, în viața de zi cu zi. Există acel curs de conducere defensivă, o inițiativă a lui Titi Aur. A fost introdus în legislație, dar degeaba. Mai vorbește cineva despre el?
Atât timp cât nu există educație, degeaba. Vorbim despre război, da, și acolo sunt morți, dar în cazul nostru, al României, nu e vorba tot despre morți pe șosele, la foc automat? Deci nu e tot un război? Când a fost pandemia s-au făcut comisii, dar pentru accidentele rutiere, în care mor mai mulți oameni decât de COVID, nu trebuie?
MAI trebuie să aloce fonduri pentru educație rutieră, ca împreună cu media, să desfășoare o campanie susținută pe toate posturile”, a declarat Lucian Diniță, pentru RomâniaTV.net.
Dacă amenzile ar fi mai dure, tot nu ar muri mai puțini oameni pe drumurile publice, pentru că Poliția nu reușește să se facă respectată de participanții la trafic, e de părere Lucian Diniță.
„Sunt multe accidente mortale și pe autostrăzi, vedeți pe A2. Știe românul să meargă pe autostradă? Nu! Dacă aplici sancțiuni, se spune că Poliția stă la pândă.
Poți să crești amenzile, perioadele de suspendare, dar nu vor avea efect. În România este vorba despre disoluția autorităților. Dacă ai avea autorități ca în Elveția, Danemarca, ar fi altceva. Dar în România, șoferii își permit să facă scandal cu Poliția, să se bată cu agenții. În străinătate, dacă încerci să faci asta, nu ține. Acolo când te-au prins, nu stau la discuție cu tine”, a mai transmis fostul șef al Poliției Rutiere.
Potrivit raportului Comisiei Europene, în 2021 România a înregistrat 92 de decese raportate la milionul de locuitori. Bulgarii figurează pe locul al doilea în „clasament”, cu 81 de morți la milion.