Legea care prevedea că medicii pot ocupa funcții de conducere în spitale publoice până la vârsta de 70 de ani, a fost declarată ca fiind neconstituțională de către Curtea Constituțională A României. În urma acestei legi, a fpst făcută o sesizare de către USR și Forța Dreptei la Curtea Constituțională și aceasta a fost admisă cu unanimitate de voturi, astăzi, în decursul zilei de 2 noiembrie 2023.
Vezi mai multe despre: Reacția unui manager al unui spital privat în legătură cu salarizarea medicilor. „Responsabilitatea unui medic este viața pacientului. Se aseamănă cu a lui Dumnezeu. Iar Dumnezeu nu muncește cu ziua”
Legea privind aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului 150/2022 pentru modificarea şi completarea Legii 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii şi a Legii 151/2010 privind serviciile specializate integrate de sănătate, educaţie şi sociale adresate persoanelor cu tulburări din spectrul autist şi cu tulburări de sănătate mintală asociate, precum şi pentru stabilirea unor măsuri în domeniul sănătății încălca principiului bicameralismului, conform comunicatului Curții Constituționale a României, potrivit Antena3.
Sesizarea care a venit din partea USR a fost fondată pe faptul că nu respecta absolut deloc prinicpiul legalității, în condițiile în care modificările care aveau în vedere ocuparea acelor funcții de conducere, ar susține USR, nu au fost, în niciun caz, justificate sau fundamentate.
În data de 22 octombrie 2023, a fost promulgată o ordonanță de urgență care a completat Legea nr.95/2006 a fost adoptată de către Guvern. Această modificare prevede ideea conform căreia medicii care ocupă funcșii de profesori universitari și manageri de spitale publice și directori medicali, își pot păstra funcțiile până la vârsta de 70 de ani. Anterior acesteia, limita de vârstă care era impusă pentru ocuparea funcției de manager de spital și director medical era de 67 de ani, potrivit celor de la adevărul.
„Concret, în timp ce la Senat dezbaterea s-a axat pe cadrul legal prin care să fie asigurat accesul nediscriminatoriu al pacienţilor cu autism la serviciile conexe actului medical, la Camera Deputaţilor dezbaterea s-a axat pe ocuparea funcţiilor de conducere în unităţile sanitare. După cum se poate observa, amendamentele aduse de PSD şi PNL la Camera Deputaţilor nici măcar nu au legătură cu obiectul de reglementare al propunerii legislative.”, au declarat reprezentanții USR, potrivit sursei citate anterior.
Vezi mai multe despre: Bucureștenii respiră cel mai toxic aer din Europa. Peste 1,2 milioane de mașini din trafic sunt responsabile de 60% din noxe. Medicii avertizează cu privire la riscuri mari de îmbolnăvire