Vorbim despre șoferii care produc un accident de circulație în urma căruia alte vehicule au fost lovite sau s-au produs alte pagube materiale după ce „nu au respectat regulile privind prioritatea de trecere sau depășirea”.
Schimbarea legislativă se referă și la șoferii care circulă fără motiv cu mașina pe banda de urgență a autostrăzilor.
Oricare din cele două tipuri de șoferi vor rămâne fără permis, însă vor putea să circule 15 zile potrivit dovezii eliberate de polițistul care a constatat contravenția. În intervalul respectiv, măsura aplicată poate fi contestată în instanță, iar dacă justificările și anumite probe sunt relevante poate fi anulată.
Lucian Diniță, fostul șef al Poliției Rutiere, spune că până când va fi adoptată această modificare legislativă, situația e una lipsită de sens și pe alocuri chiar periculoasă.
„Inițial, în legislația rutieră nu exista vreo contravenție pentru o astfel de faptă. Pur și simplu nu s-a gândit nimeni că vor exista șoferi care vor circula abuziv pe banda de urgență a unei autostrăzi. Ulterior s-a constatat că aşa-zisa «șmecherie la volan» este prezentă la români și tot mai mulți șoferi au fost prinși «fentând» coloanele de mașini pe banda de urgență mai ales vara în traficul aglomerat spre sau dinspre litoral. În final a fost luată decizia că acești șoferi trebuie să fie sancționați cu suspendarea dreptului de a conduce. Numai că modificarea legislativă nu s-a făcut cum trebuie, s-a realizat în grabă, probabil. Concret, dovada înlocuitoare a permisului de conducere se elibera fără drept de circulație pentru o perioadă de 15 zile”, a precizat fostul şef al Poliţiei Rutiere.
„Să ne închipuim un autoturism în care numai cel de la volan are permis de conducere. Șoferul o ia aiurea, de capul lui, pe banda de urgență, că nu-i place să stea în trafic, ci e «șmecher la volan» și este oprit de polițiști. Aceștia aplică legea, adică și suspendă șoferului dreptul de a conduce, îi ridică permisul și eliberează dovada, dar una fără drept de circulație pentru o perioadă de 15 zile. Ce avea de făcut șoferul? Închide mașina pe banda de urgență și o ia la picior cu tot cu pasagerii care îl însoțesc. Situație periculoasă în două sensuri. În primul rând, pietonii nu au ce căuta pe o autostradă. Apoi, mașina oprită pe banda de urgență este ea în sine un pericol pentru cei aflați în trafic. Trebuie să sancționăm dur această «șmecherie la volan», dar nu punând în pericol siguranța rutieră, că mai rău facem”, a precizat fostul şef al Poliţiei Rutiere.