- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Aceste pensii vor scădea, chiar dacă au crescut după recalculare! Cine sunt pensionarii care trebuie să dea banii înapoi

13 Sep, 17:22 • Preda Silvia
Unii pensionari din România care au primit pensii prea mari, după recalculare, vor fi nevoiți să dea banii primiți necuvenit înapoi, transmite Casa de Pensii a Municipiului București.
Aceste pensii vor scădea, chiar dacă au crescut după recalculare! Cine sunt pensionarii care trebuie să dea banii înapoi

Dacă se va dovedi că o pensie a crescut mai mult decât era necesar, reprezentanții CPMB au transmis că venitul se va micșora la valoarea cuvenită, iar banii primiți în plus vor trebui returnați de pensionari, informează Antena 3 CNN.

Se va revizui cuantumul pensiei începând cu 1 septembrie iar sumele încasate necuvenit se vor reține din pensie”, a declarat un reprezentant al Casei de Pensii București.

Banii primiți necuvenit se vor reține din următoarele pensii, eșalonat.

Suma nu trebuie să depășească o treime din pensie”, a adăugat acesta.

Pensionarii ale căror pensii vor scădea

Casa Naţională de Pensii a făcut referiri și la pensionarii care au primit pensii mai mici, deși primiseră deciziile de recalculare.

Având în vedere ultimele știri din spațiul public referitoare la procesul de recalculare prevăzut de noua lege a pensiilor nr.360/2023 privind sistemul public de pensii, facem următoarele precizări:

Procesul de recalculare a reprezentat cea mai amplă reformă a sistemului public de pensii ce vizează recalcularea tuturor pensiilor în plată, la data de 31.08.2024, impactând cca 4,6 milioane de pensionari.

Pensionarii ale căror pensii vor scădea
Pensionarii ale căror pensii vor scădea

Aceste situații izolate au fost determinate de perioada foarte scurtă avută la dispoziție pentru emiterea a peste 4,6 milioane de decizii.

Aceste disfuncționalități au fost identificate și vor fi remediate în cel mai scurt timp posibil, urmând ca pensionarii să primească sumele cuvenite începând cu data intrării în vigoare a noii legi”, a transmis Casa Naţională de Pensii, într-un comunicat de presă.

Citește și: Ministrul Muncii, anunț esențial pentru pensionari. „Este foarte important ca toți pensionarii să știe asta!”

În această perioadă, odată cu transmiterea deciziilor de recalculare și a taloanelor de pensie, au apărut unele neconcordanțe, mai transmit autoritățile.

Casa de Pensii a Municipiului Bucureşti (CPMB) a emis decizii de recalculare a pensiilor conform Legii 360/2023 pentru 470.833 de pensionari, reprezentând toţi beneficiarii.

Angela Lazăr, director executiv adjunct la Casa de Pensii a Municipiului Bucureşti (CPMB), a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că în cazul a 17% dintre pensionari, au fost înregistrate scăderi ale pensiei recalculate pe Legea 360/2023, dar aceştia vor primi în continuare pensia stabilită pe legislaţia anterioară.

Vezi și: Anunțul care îi lasă pe pensionari fără cuvinte. De ce vechimea în muncă nu contează și pensiile mici rămân neschimbate