- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Acești bani de pe carduri expiră! Trebuie să fie folosiți până în luna octombrie

15 Aug, 20:14 • Preda Silvia
Guvernul a adoptat, printr-o ordonanţă, modificarea perioadei de utilizare a primelor de carieră didactică și de carieră profesională. Când expiră termenul.
Acești bani de pe carduri expiră! Trebuie să fie folosiți până în luna octombrie

Perioada de utilizare a primelor de carieră didactică expiră la toamnă. La fel și cea pentru prima de carieră profesională. Guvernul a stabilit că prima de carieră didactică şi prima de carieră profesională, acordate într-o singură tranşă, respectiv în luna octombrie 2023, vor putea fi utilizate până în luna octombrie 2024.

Aleșii au prelungit termenele de utilizare a acestor venituri printr-o ordonanţă.

Ce este prima de carieră didactică și când expiră

Prima de carieră didactică are drept scop susţinerea cadrelor didactice în eforturile acestora pentru îmbunătăţirea continuă a competenţelor educaţionale şi obţinerea de performante şcolare/universitare în procesul educaţional, transmit autoritățile.

Totodată, prima de carieră profesională este asigurată pentru sprijinul personalului nedidactic, care are drept scop susţinerea participării la cursuri de pregătire profesională, dar şi pentru acoperirea unor nevoi didactice individuale.

Citește și: Bani de la stat pentru 2,6 milioane de români. A început încărcarea cardurilor!

Conform celor mai recente rapoarte de utilizare a sumelor aferente primelor de carieră didactică s-a constatat că acestea nu au fost utilizate în integralitate, motiv pentru care s-a impus prelungirea termenului de utilizare a măsurilor de susţinere a activităţii didactice şi profesionale pentru a asigura echitate pentru toţi beneficiarii finali, indiferent de circumstanţele individuale care au putut afecta utilizarea primelor în termenul stabilit iniţial”, transmit oficialii.

Acordarea primelor de carieră didactică și a primelor de carieră profesională

Perioada de utilizare a primelor de carieră didactică și profesională expiră în octombrie
Perioada de utilizare a primelor de carieră didactică și profesională expiră în octombrie

Prima de carieră didactică în valoare nominală de 1.500 lei, se acordă pe suport electronic, ca formă de susținere a activității didactice. Aceasta vizează următoarele categorii principale de cheltuieli:

a) cheltuieli privind cursurile de pregătire profesională, precum și alte categorii de cheltuieli asimilate acestora;

b) cheltuieli pentru echipamente IT și alte echipamente didactice de tehnologia informației asimilate;

c) cheltuieli privind cărți de specialitate, precum și alte categorii de cheltuieli asimilate acestora;

d) un procent de până la 30% din valoarea nominală a primei de carieră didactică pentru acoperirea de nevoi didactice individuale specifice ale cadrelor didactice, arată Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.

Prima de carieră profesională se acordă sub formă de cursuri de pregătire profesională, precum și de alte categorii de cheltuieli necesare desfășurate în sprijinul activității educaționale, inclusiv kituri de pregătire profesională, dacă este cazul, pentru a susține activitatea didactică atât din sistemul de învățământ universitar de stat, cât și din sistemul de învățământ preuniversitar de stat.

Limita plafonului anual este de 500 lei/an școlar.

Vezi și: Bani în plus pentru acești români! Statul a alimentat deja cardurile