- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Acești români necăjiți amenință cu proteste. Pensiile lor vor fi înghețate la nivelul actual!

22 Aug, 19:18 • Preda Silvia
Pensiile unor români nu vor fi indexate cu inflația și vor rămâne înghețate. Oamenii amenință cu proteste uriașe.
Acești români necăjiți amenință cu proteste. Pensiile lor vor fi înghețate la nivelul actual!

Asociația Nevăzătorilor din România

arată că pensiile acestor oameni necăjiți nu vor fi indexate cu inflația și vor rămâne la nivelul actual.

Persoanele nevăzătoare reclamă că pensiile lor scad, din cauza noii legi, cu până la 60 chiar 80% și amenință cu proteste. Deși pensiile scad doar pe hârtie, oamenii sunt nemulțumiți și spun că veniturile lor vor rămâne înghețate fiindcă nu vor mai fi majorate.

Conform instituirii noii formule de calcul al pensiilor, bazate pe principiul contributivităţii, persoanele cu deficienţă vizuală care se vor pensiona după data intrării în vigoare a legii (legea 360/2023, de la 1 septembrie 2024), vor avea pensii semnificativ mai mici faţă de cei care s-au pensionat înainte, beneficiind de prevederile Legii nr. 263/2010.

De asemenea, cei care au deja o decizie de pensionare vor fi la fel de mult afectaţi, pensiile lor fiind îngheţate la nivelul cuantumului lunii august 2024.

Acest cuantum se va menţine conform noii legi, până când cuantumul pensiei recalculate va ajunge la nivelul pensiei actuale aflate în plată”, transmite Asociația Nevăzătorilor din România filiala Satu Mare, într-un mesaj către un deputat.

Citește și: Ministrul Muncii, veste bună pentru pensionarii care au primit pensii tăiate în decizii. Ce vor primi acasă în săptămânile următoare

Pensiile nevăzătorilor nu vor fi indexate cu inflația

Persoanele nevăzătoare reclamă că le scad pensiile
Persoanele nevăzătoare reclamă că le scad pensiile

Asociația Nevăzătorilor din România Filiala Cluj atrage atenția că nevăzătorii și persoanele cu deficiențe de vedere din câmpul muncii sau copiii care se vor pensiona cândva vor beneficia de niște pensii mult diminuate.

Guvernanții actuali repetă obsesiv faptul că pensiile nu scad, în plată, dar ceea ce uită intenționat să spună este faptul că aceste pensii sunt plafonate pentru o foarte lungă perioadă de timp, (pentru veșnicie În cazul multor vârstnici ).

Simplu spus, nu doar bunicul tău este afectat de această schimbare legislativă, dar și acel tânăr, care din răsputeri Se străduiește să rămână activ prin muncă, în ciuda dizabilității sale”, este o parte din mesajul transmis de Asociația Nevăzătorilor din România Filiala Cluj.

Noua lege a pensiilor prevede, pe lângă punctele de contributivitate și de stabilitate, acordarea unei jumătăți de punct suplimentar pentru fiecare an muncit în condiții de deficiența vizuală gravă, respectiv un sfert de punct în cazul celor cu deficiență vizuală accentuată.

Considerăm că acordarea unui punct pentru nevăzători respectiv a unei jumătăți de punct pentru cea de-a doua categorie ar atenua această gravă inechitate la adresa acestei categorii sociale defavorizate”, transmit nevăzătorii care fac apel la sprijin social pentru corectarea acestei nedreptăți.

Nevăzătorii anunță că vor organiza un protest în București, în a doua parte a lunii septembrie, pentru a cere revizuirea și corectarea legii.

Vezi și: Daniel Baciu, anunț așteptat de toți pensionarii. Ce se întâmplă dacă după recalculare pensia iese mai mică?