Am putea să îi numim „vampiri energetici”. Și s-ar putea să nu știți asta, dar pot fi cu adevărat o presiune pentru portofel. Într-un apartament obișnuit, aproximativ 10% din consumul total de energie merge către vampirii energetici – ceea ce înseamnă că această cantitate de energie pur și simplu nu trebuie folosită. Să aruncăm o privire prin casă și să găsim acei vampiri energetici, astfel încât să-i poți deconecta, să-i înlocuiești și să scutești banii în plus pe factura lunară la curent.
Echipamentele informatice
Aveți un computer desktop configurat în casă? Fie că este vorba că îl folosiți pentru jocuri, muncă sau doar pentru a naviga pe internet, PC-ul și toate accesoriile sale probabil absorb multă energie în exces, chiar și atunci când nu sunt folosite, scrie cnet.com.
Conform datelor din cadrul Proiectului Standby al Laboratorului Național Lawrence Berkeley, operat de Departamentul Energiei din SUA, cu prețurile convertite din dolari în lei, un computer desktop poate costa mai mult de 115 de lei pe an pentru a rămâne conectat și a funcționa în modul de așteptare. Monitorul adaugă în medie încă 7 lei pe an, iar modemul sau routerul contribuie cu aproape 35 de lei pe an.
Nu pare mult pentru un singur aparat, dar casa este plină de astfel de aparate, și acest lucru va adauga bani în plus la factură. Chiar un computer cu o configurație de bază ar putea costa mai mult de 150 de lei pe an – și aceasta este doar un singur aparat. Casa este plină de electronice care se fac vinovate de aceeași activitate energetică-vampir.
Televizoare și decodificatoare
Un alt consumator important de energie stă de obicei în sufragerie. Televizoarele pot produce o pagubă de mai mult de 100 de lei pe an prin excesul de energie consumată dacă rămân conectate în timp ce nu funcționează. LED-urile tind să fie mai eficiente din punct de vedere energetic decât LCD-urile sau plasmele dacă doriți să vă reduceți costurile.
Și mai rău este set-top box-ul pe care îl folosiți pentru a viziona toate emisiunile preferate. Cablurile digitale, precum cele oferite de compania de cablu, vă vor costa aproape 250 de lei pe an dacă le țineți mereu conectate la priză. Alte set-top box-uri precum Apple TV tind să fie puțin mai conștiente de energie. Dar dacă aveți cablu, o să scăpați cu greu de acea cutie care consumă energie.
Difuzoare și sisteme de sunet
Dacă aveți un sistem stereo acasă, probabil că acesta consumă multă energie. Sistemele audio pot consuma aproape 50 de lei pe an când rămân conectate, iar dispozitivele de intrare audio, cum ar fi playerele CD sau playerele de discuri, pot adăuga încă 25 de lei sau mai mult. Subwooferele și receptoarele audio tind să absoarbă multă energie atunci când nu sunt utilizate și, așa că luați în considerare deconectarea configurației audio atunci când nu ascultați muzică.
Cum să identifici vampirii energetici obișnuiți în casa ta
În timp ce unele dispozitive și aparate sunt mai eficiente decât altele, există câteva lucruri la care trebuie să fii atent dacă nu vrei unul care va absorbi multă energie în exces.
Orice dispozitiv cu o sursă de alimentare externă utilizează probabil mai multă energie decât v-ați aștepta, chiar și atunci când este oprit. La fel, dispozitivele care folosesc o telecomandă sunt adesea vampiri energetici, deoarece sunt mereu pornite și așteaptă intrare. Orice lucru care are un afișaj continuu – ceasul de pe cuptorul cu microunde sau un screensaver de pe televizor sau computer, de exemplu – folosește întotdeauna energie.
Aruncă o privire în jurul casei tale pentru aceste dispozitive și decide dacă într-adevăr trebuie să fie conectate la priză în orice moment. Există un factor de confort în joc, dar pasul suplimentar de conectare și deconectare a dispozitivului vă poate economisi destul de mulți bani în timp.