- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Acord între România și Spania. Românii vor beneficia de un nou tip de buletin

12 Oct, 11:43 • Mălureanu Rebecca
Marcel Ciolacu a a anunțat semnarea acordului dintre România și Spania privind dubla cetățenie. Premierul a afirmat cât de importantă este această măsură pentru români, conturând relațiile substanțiale dintre cele două state.
Acord între România și Spania. Românii vor beneficia de un nou tip de buletin

Premierul

României, Marcel Ciolacu, a adus la cunoștiință că e aproape finalizată semnarea unui acord bilateral referitor la dubla cetățenie, mult așteptat de o mulțime de români din Spania.

Acordul care va permite cetățenia dublă, prioritate atât pentru România, cât și pentru Spania

Mai mult de un milion de români consideră Spania a doua lor casă, ducându-și liniștiți viața acolo. Acordul care va permite dubla cetățenie va reprezenta o prioritate atât pentru România, cât și pentru Spania și va întări relațiile bilaterale dintre cele două state.

De Ziua Națională a Spaniei, Ciolacu a specificat în cadrul unui eveniment, cât de importantă este contribuția românilor în dezvoltarea societății spaniole, accentuând că aceștia sunt un exemplu de integrare reușită.

În aceeași măsură, el a constatat că relația dintre cele două națiuni este una spornică, acestea colaborând strâns la nivel cultural, economic și social. România și Spania transmit o moștenire culturală și lingvistică comună, iar Parteneriatul Strategic dintre ele își menține dezvoltarea pe toate planurile.

„Sunt onorat şi bucuros să fiu alături de dumneavoastră şi să vă transmit cele mai bune urări cu prilejul Zilei Naţionale a Spaniei, Ziua Hispanităţii, un moment foarte important pentru fiecare spaniol. Este o bună ocazie să celebrăm contribuţia culturii hispanice la patrimoniul mondial, care încurajează respectul pentru diversitatea culturală, într-un spirit de colaborare şi înţelegere reciprocă.

Acelaşi spirit de cooperare şi prietenie caracterizează şi relaţia dintre România şi Spania, care a atins în ultimii ani un adevărat nivel de excelenţă, reflectat într-un Parteneriat Strategic robust. Relaţia noastră reprezintă o construcţie dinamică, bazată pe moştenirea istorică, culturală şi lingvistică comună. O relaţie care se consolidează pe zi ce trece, în primul rând datorită contactelor interumane”, a declarat premierul Ciolacu în mesaj.

Se va semna acordul care va permite cetățenia dublă, prioritate atât pentru România, cât și pentru Spania
Se va semna acordul care va permite cetățenia dublă, prioritate atât pentru România, cât și pentru Spania

Te-ar putea interesa interesa și: Ciolacu asigură românii că banii din PNRR sunt în siguranță. „Nu riscăm să pierdem niciun euro!”

Dubla cetățenie, obiectiv cheie

Premierul a semnalat că acest acord pentru dublă cetățenie reprezintă un obiectiv cheie al românilor din Spania. Odată cu semnarea acestuia, acordul va da acces românilor să aibe beneficii importante, păstrându-și cetățenia română în timp ce cor avea și cetățenia spaniolă.

„Numeroasa comunitate a românilor din Spania, cât şi cea a cetăţenilor spanioli care şi-au găsit o a doua casă în România reprezintă pilonul fundamental al legăturilor noastre strategice. Cu sprijinul autorităţilor spaniole, cetăţenii români oferă un exemplu de integrare, contribuind la dezvoltarea societăţilor noastre în spiritul valorilor pe care ni le oferă apartenenţa comună la Uniunea Europeană şi la NATO.

În această logică, sperăm că Acordul bilateral cu privire la dubla cetățenie, un deziderat important al comunităţii româneşti din Spania, va fi semnat cât mai curând”, a mai arătat Ciolacu.

Relațiile dintre România și Spania

Relațiile româno-spaniole sunt influențate de colaborarea economică. Spania se regăsește printre cei mai mari parteneri comerciali ai României, iar schimburile bilaterale au înregistrat o creștere constantă, ajungând în anul 2023 la un nou record de 6,43 miliarde euro.

Aproximativ 7000 de companii spaniole activează în România, facilitând economia țării, lucru apreciat și de premierul Marcel Ciolacu.

Și în Spania există o creștere a investițiilor companiilor românești, fiind antreprenori români care au pornit afaceri acolo.

Colaborările economice reciproce reflectă dinamica relației dintre cele două state, iar Ciolacu a accentuat că aceste legături vor reuși să se extindă și să se diversifice.

„Spania este unul dintre principalii parteneri comerciali ai României. Schimburile bilaterale înregistrează an de an o creştere susţinută, iar investiţiile spaniole în economia românească sunt deosebit de apreciate. Comerţul bilateral continuă să crească, cu un nou record înregistrat în 2023 în ceea ce priveşte valoarea schimburilor comerciale: 6,43 miliarde euro.

Apreciem calitatea investiţiilor spaniole în România şi contribuţia importantă a celor aproape 7000 de companii cu participare de capital spaniol la dezvoltarea economiei locale. Putem constata, de asemenea, o creştere a investiţilor companiilor româneşti în economia spaniolă, precum şi numeroase IMM-uri create de antreprenori români stabiliţi în Spania”, a arătat premierul.

Ai mai putea citi și: Marcel Ciolacu respinge asocierea cu afacerea Nordis. „Nu are nicio treabă cu PSD”