- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Ce faci dacă ai pierdut sau ţi-au fost furate actele maşinii. Ce taxe trebuie să plăteşti şi de ce documente ai nevoie pentru obţinerea duplicatelor

17 Aug, 21:00 • Stefan Simion
Actele maşinii trebuie să fie permanent la îndemâna conducătorului auto pentru a le putea prezenta atunci când este oprit de poliţie. În situaţia nefericită în care le pierde sau îi sunt furate, şoferul pierde dreptul de a se urca la volan pânăîn momentul în care le recuperează sau obţine duplicate.
Ce faci dacă ai pierdut sau ţi-au fost furate actele maşinii. Ce taxe trebuie să plăteşti şi de ce documente ai nevoie pentru obţinerea duplicatelor

Actele maşinii trebuie prezentate la solicitarea agentului de circulaţie, neprezentarea lor indiferent de motiv fiind sancţionată cu amenzi de până la 1.320 de lei, dar şi cu 6 până la 8 puncte de amendă.

Cele 4 documente pe care trebuie să le ai permanent asupra ta dacă circuli cu maşina

Sunt patru documente pe care conducătorii auto trebuie să le aibă permanent asupra lor:

  • Permisul de conducere;
  • Certificatul de înmatriculare (talonul auto);
  • Asigurarea auto obligatorie (RCA);
  • Cartea de identitate sau pașaportul.

Pentru a nu fi nevoiţi să scoată bani din buzunar, este recomandat ca şoferii să se asigure de câte ori urcă în maşină că documentele se afla în torpedou.

actele maşinii

Citeste si Cod Rutier 2024. Ce trebuie să știe șoferii români de parcările din fața casei. Dacă nu sunt atenți, pot plăti amenzi drastice

De asemenea, este foarte important să verifice, la intervale regulate de timp, valabilitatea acestor documente, pentru a nu se trezi, la un control de rutină, cu surpriza neplăcută de a fi înştiinţat de agentul de circulaţie că i-a expirat RCA-ul sau permisul.

Ce faci dacă ai pierdut sau ţi-au fost furate actele maşinii

În cazul în care ai ghinionul să îţi pierzi actele maşinii sau, şi mai rău, să fii victima vreunui hoţ, nu mai poți circula legal cu mașina până nu le recuperezi sau nu obţii duplicate. Ca să obții un duplicat al certificatului de înmatriculare, este necesar să te prezinţi la Direcția de Înmatriculări Auto (DRPCIV) cu următoarele documente:

  • Cererea pentru eliberarea unui duplicat al certificatului de înmatriculare în caz de furt sau pierdere (se completează pe loc);
  • Fișa de înmatriculare vizată de organul fiscal competent teritorial, dacă ai schimbat domiciliul;
  • Cartea de identitate a vehiculului originală și copia acesteia;
  • Actul de identitate în original și în copie;
  • Dovada achitării taxei pentru certificatul de înmatriculare.

Actele pot fi depuse şi de altă persoană decât titularul, însă, în această situaţie, e nevoie de procură specială autentificată de notar.

Citeste si Cod Rutier 2024. Regula de acordare a priorității în sensul giratoriu. La ce trebuie să fim atenți

Pentru eliberarea unui nou certificat de înmatriculare este nevoie să achiţi o taxă de 37 de lei. Înlocuirea unui act de înmatriculare pierdut sau furat poate că coste între 40 și 160 de lei. Adaugă la aceşti bani încă aproximativ 120 de lei dacă nu te poţi prezenta personal la DRPCIV şi trebuie să împuterniceşti pe cineva.

Persoanele juridice au nevoie de documente care să ateste dobândirea personalității juridice, denumirea și sediul, în copie (de exemplu, certificatul de înregistrare la Registrul Comerțului), precum și împuternicirea reprezentantului legal al acestora.

Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult