Acțiunile Petrom și Romgaz s-a prăbușit la bursă după ce Guvernul a anunţat suprataxarea firmelor de petrol şi gaze. Capitalizarea Petrom a scăzut cu circa 1 mld. lei, la 27,3 miliarde de lei
Acţiunile Petrom (SNP) au scăzut cu 3,8% în prima jumătate de oră a şedinţei bursiere de miercuri, 28 decembrie, pe o lichiditate de 13 mil. lei, iar acţiunile Romgaz (SNG) au scăzut cu 3,3%, la aflarea veștii conform căreia Guvernul Ciucă a anunţat că discută un proiect de OUG pentru suprataxarea profiturilor companiilor din energie
Discuțiile asupra unei noi Ordonanțe de Urgență menită să suprataxeze profiturile companiilor din energie au aruncat în aer Bursa de Valori București. Investitorii s-au activat imediat iar rezultatele activității lor la aflarea veștii au făcut ca acțiunile Petrom și Romgaz, cele mai importante companii din energie listate la bursa românească, să scadă vertiginos.
“În cazul în care profiturile impozabile/contabile din 2022 respectiv 2023 depăşesc cu mai mult de 20% media profiturilor impozabile faţă de media profiturilor impozabile/contabile ale perioadei 2018-2022, acestea se impozitează cu cota de 60%”, se arată în proiectul OUG care urmează să fie dezbătut în ședința de Guvern.
Care a fost impactul veștii despre intenția Guvernului Ciucă de a suprataxa companiile din energie asupra acțiunilor Petrom și Romgaz
Capitalizarea Petrom, cea mai mare companii listată la Bursa de Valori Bucureşti, a scăzut cu circa 1 mld. lei şi ajunge la 27,3 miliarde de lei, potrivit datelor BVB. În primele 30 de minute investitorii au tranzacţionat acţiuni Petrom de 13 mil. lei, cel mai mare rulaj din această dimineaţă, ceea ce arată şi o prezenţă puternică a cumpărătorilor. Pe de altă parte, Romgaz scade cu circa 400 mil. lei în capitalizare în timp ce adună rulaje de 1,6 mld. lei.
“Ne aşteptam la o perioadă liniştită între sărbători, dar noua OUG care a apărut peste noapte ar putea afecta puternic companiile de petrol şi gaze. De aceea vedem o reacţie şi din partea pieţei, având în vedere că profiturile extraordinare din acest an ar putea fi supuse acestei taxe de solidaritate”, spune Radu Cojoc, broker al Goldring, citat de stiripesurse.ro.
“Aşteptăm să vedem dacă ordonanţa va fi şi adoptată şi care va fi forma finală a acesteia, pentru a putea calcula şi efectele pe care ar urma să le aibă asupra rezultatelor financiare”, mai spune analistul financiar
Indicele principal BET a pierdut aproape 2%, ceea ce arată un declin semnificativ al Bursei de Valori București.
Companiile active în extracţia ţiţeiului, a gazelor naturale sau cele care sunt implicate în fabricarea produselor petroliere ar putea fi subiectul unei noi taxe pe profitul din 2022 şi 2023, arată un proiect de Ordonanţă de Urgenţă. Astfel, cele mai afectate companii de noua propunere ar fi OMV Petrom şi Romgaz.
“Profiturile impozabile/contabile aferente exerciţiului financiar 2022 şi respectiv aferente exerciţiului financiar 2023 sunt cele determinate potrivit regulilor fiscale/reglementările contabile aplicabile, înainte de recuperarea pierderilor din anii precedenţi. În cazul în care profiturile impozabile/contabile din 2022, respectiv din 2023 depăşesc cu mai mult de 20% media profiturilor impozabile faţă de media profiturilor impozabile/contabile ale perioadei 2018-2022, acestea se impozitează cu o cotă de 60%”,se arată în nota de fundamentare a OUG.
În acest moment, producătorii de gaze plătesc oricum un impozit pe veniturile suplimentare obţinute din vânzarea gazului natural, dar prin acest OUG ar fi taxate şi producţia de petrol şi cea de produse petroliere.
OMV Petrom, singurul producător local de petrol şi gaze, a terminat primele nouă luni din 2022 cu un profit net de 9,1 miliarde de lei, în creştere semnificativă faţă de nivelul de 1,6 miliarde de lei din 2021. Romgaz, cel mai mare producător de gaze din Româniia, a terminat primele nouă luni cu un profit net de 2,6 miliarde de lei, aproape dublu faţă de perioada similară a anului trecut.
Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult