- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Cum beneficiezi de tichetele pentru activități casnice. Avantajele acestui tip de vouchere

26 Jun, 23:52 • Stefan Simion
Începând cu 1 ianuarie 2024, activitatea casnică a fost reglementată, în România, prin Legea nr. 111/2022. Această inițiativă legislativă a avut drept scop aducerea transparenței dar și a fiscalizării într-un sector dominat până acum de munca la negru, oferind în același timp protecție socială și fiscală pentru prestatori și beneficiari.
Cum beneficiezi de tichetele pentru activități casnice. Avantajele acestui tip de vouchere

Prin activități casnice se înțeleg acele sarcini necalificate, desfășurate ocazional în gospodăria unei familii. Concret, acestea cuprind curățenia, spălarea și călcarea hainelor, prepararea hranei, îngrijirea persoanelor dependente etc, potrivit ANAF

Prestatorii casnici nu primesc bani direct de la beneficiari, ci tichete de activități casnice, care ulterior pot fi preschimbate în numerar. Impozitul și contribuțiile la pensii sunt aplicate la jumătate din valoarea tichetelor, iar agențiile de șomaj rețin aceste sume la preschimbare.

Legea nr. 111/2022 reprezintă un pas important spre fiscalizarea și reglementarea muncii casnice în România, oferind beneficii și protecție atât pentru prestatori, cât și pentru beneficiari.

Citeste si Tichete de masă 2024. Mai mulţi bani pentru angajaţii români care primesc bonuri de masă

Beneficiile legislative ale acordării tichetelor pentru activități casnice

Noua lege urmărește să aducă în legalitate o zonă predominant nefiscalizată și să combată munca la negru. În plus, oferă protecție socială atât pentru prestatori, cât și pentru beneficiari.

Pentru prestatorii neasigurați în sistemul de asigurări sociale de sănătate, această lege aduce un beneficiu major: dobândirea calității de asigurat fără plata contribuției, cu acces la pachetul de servicii medicale de bază. Aceasta se aplică de la data preschimbării a cel puțin 85 de tichete de activități casnice și se menține dacă prestatorul continuă să preschimbe lunar cel puțin 85 de tichete.

Cum beneficiezi de tichetele pentru activități casnice

Pentru a accesa tichetele pentru activități casnice, atât prestatorii, cât și beneficiarii trebuie să se înregistreze pe platforma ANOFM. Beneficiarii achiziționează tichetele, care sunt valabile 12 luni, și le oferă prestatorilor în schimbul serviciilor prestate. Prestatorii pot preschimba tichetele în numerar la agențiile teritoriale de șomaj.

Angajatorii pot oferi tichete casnice angajaților pentru a sprijini nevoile zilnice, precum menajul sau gătitul. Aceste tichete beneficiază de un avantaj fiscal: pentru ele nu se plătesc asigurări sociale, oferind o valoare suplimentară angajaților. Deși gestionarea tichetelor poate fi complicată pentru angajatori, acestea pot crește satisfacția și loialitatea angajaților.

Citeste si Bilete de tratament pentru pensionari. Care sunt condițiile de acordare a tichetelor cu care vârstnicii pot beneficia de 16 zile de vacanță în stațiunile balneare

Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult