Protestele de la Ministerul Finanțelor s-au întețit, deși angajații câștigă aproximativ 8.000 de lei lunar în mână. Iată ce salarii impresionante au bugetarii care au demarat ieri un protest spontan din cauza salariilor mici.
Angajații de Finanțe au protestat joi și vineri pe fondul nemulțumirilor față de proiectul de ordonanță vizând reducerea cheltuielilor din sistemul bugetar. Economica.net a menționat în acest articol ce salarii au, de fapt, angajații care au ieșit în stradă să protesteze.
Acum s-a aflat! Angajații de la Finanțe protestează cu buzunarele pline de bani! Aceștia ajung să câștige lunar aproape 8.000 de lei în mână
Proiectul de OUG, care nu a fost încă lansat oficial în dezbatere publică, prevede plafonarea sporului de condiţii vătămătoare la 1.000 de lei, neacordarea indemnizaţiei de hrană şi a voucherelor de vacanţă pentru cei cu venitul brut peste 10.000 lei, anularea posturilor vacante, desfiinţarea biroului şi funcţiei de şef birou, scrie Agerpres.
Așadar, potrivit unei analize arătată de sursa citată, cei mai mulți angajați din sistemul public beneficiază de mai multe sporuri, precum cel de condiții vătămătoare, care reprezintă 15% din salariul de bază brut al angajatului de stat. Multe instituţii au ales însă să acorde valoarea maximă prevăzută de lege pentru acest spor, adică 15% din salariul brut al salariatului.
Sursa citată a consultat veniturile nete ale angajaților de la Finanțe în luna mai:
Postul de şef de birou la Finanţe a fost plătit cu venituri nete de la circa 7.600 de lei la 9.300 de lei în luna mai, majoritatea celor care au fost încadraţi în acest post încasând în mai circa 7.800 de lei net, reiese dintr-o statistică Economica.net pe baza datelor Ministerului de Finanţe.
Angajaţii de la Finanţe, încadraţi pe postul de consilier superior, au avut venituri nete cuprinse între circa 5.800 de lei şi 14.000 de lei în luna mai, majoritatea încasând peste 6.900 de lei net în mai, arată o statistică Economica.net pe baza datelor Ministerului de Finanţe.
Postul de expert superior la MFP a fost plătit cu venituri nete de la 3.500 de lei la peste 10.000 de lei în luna mai, în funcţie de direcţia la care lucrează angajaţii din aceste posturi. Majoritatea au încasat între circa 6.800 şi 6.900 de lei net în mai, arată o statistică Economica.net pe baza datelor Ministerului de Finanţe.
Un expert asistent la Direcţia generală pregătire Ecofin şi asistenţă comunitară a încasat un venit net de 5.215 lei în luna mai, iar acelaşi post de la Direcţia generală ajutor de stat a fost remunerat cu venit net de aproape 4.100 de lei în luna mai, potrivit datelor Ministerului de Finanţe, obţinute de Economica.net.
Un consilier asistent la Serviciul coordonarea şi monitorizarea implementării componentei ministerului finanţelor din PNRR a avut venit net de 5.945 în luna mai, iar acelaşi post la Centrul naţional pentru informaţii financiare a fost plătit cu venit net de aproape 4.500 de lei în mai, potrivit datelor Ministerului de Finanţe, obţinute de Economica.net.
Un secretar personal la cabinetul unui secretar de stat la MFP a încasat venit net de peste 3.800 de lei în mai.
Postul de bufetier la Ministerul de Finanţe a fost plătit cu venituri de la 2.500 de lei la 3.000 de lei net în luna mai.
Îngrijitorii angajaţi la Direcţia generală de servicii interne şi achiziţii publice au avut venituri nete de la circa 2.600 de lei până la aproape 3.300 de lei în luna mai. Majoritatea şoferilor angajaţi la aceeaşi direcţie au avut venituri nete de peste 3.800 de lei în luna mai. Muncitorii calificaţi au încasat venituri nete de la circa 2.600 de lei la aproape 4.100 de lei în luna mai, conform datelor Ministerului de Finanţe, obţinute de sursa citată.