Eduard Novak este acuzat că și-a premiat în mod ilegal tatăl, cu peste 100.000 de euro, așa cum susține ziare.com. Sindicatul Național Sport și Tineret (SNST) îl învinovățește pe ministrul Sportului pentru abuz în serviciu, incompatibilitate și conflict de interese, după ce a intrat în posesia anumitor documente.
Eduard Novak este acuzat de SNST de conflict de interese, incompatibilitate și abuz în serviciu, după ce reprezentanții au intrat în posesia unor documente care arată modul în care au fost acordate premierile pentru sportivii și antrenorii care au participat în 2020 la Jocurile Paralimpice Tokyo, desfășurate în perioada 24 august și 6 septembrie 2021. Mai exact, ministrul Sportului este învinuit că și-ar fi premiat ilegal tatăl cu suma de 100.000 euro.
Sindicatul a primit mai multe sesizări, cu privire la restanțele premierilor pentru sportivii care au obținut rezultate bune în 2021 și 2022, respectiv, datoriile acumulate la utilitățile cluburilor din țară, totul în condițiile în care ministrul Sportului a anunțat în decembrie 2021 și 2022 că a obținut de la Guvern o majorare o bugetelor. Reprezentanții din Sindicat au făcut verificări în acest sens, moment în care procedura prin care Eduard Novak a acordat premierea rezultatelor a atras atenția.
Chiar dacă Comitetul Național Paralimpic a stabilit că antrenorul principal la ciclism va fi Valoppi Cristiano, ministrul Sportului l-a trecut pe acesta la categoria inferioară, astfel, și-a înregistrat tatăl antrenor principal, deși el nu mai făcea parte din lotul național încă din luna august a anului 2021. Reprezentanții sindicatului susțin că „este mai mult decât evident” că Eduard Novak s-a folosit de funcția deținută pentru a-și premia tatăl.
Tocmai de aceea, Agenția Națională de Integritate este solicitată atât de Sindicat, cât și de Corpul de Control să dispună verificarea situației pentru conflict de interese, incompatibilitate și abuz în serviciu, în ceea ce privește procedura de premiere. Eduard Novak a reacționat printr-un mesaj postat în rețelele sociale, acolo unde a precizat că nu au fost încălcate prevederile legale, mai mult de atât, ministrul a declarat că Sindicatul este cel care urmărește de cel puțin 2 ani de zile să-i păteze și murdărească numele.
„Sindicatul Naţional Sport şi Tineret de 2 ani de zile face tot posibilul să murdărească numele meu. Timp de doi ani acest sindicat, în frunte cu Andy Nagy, nu a făcut altceva decât să denigreze instituţia pe care o reprezint. Am depus plângere penală şi un proces civil, deoarece fiecare situaţie este folosită pentru a-mi defăima numele.
Având în vedere ultimele informaţii false, lansate astăzi de Sindicatul Naţional Sport şi Tineret, fac următoarea clarificare:La fiecare ediţie a Jocurilor Olimpice, la care am participat şi am avut rezultate pentru România, a fost premiat şi staff-ul, aşa cum se întâmplă în orice sport. Tatăl meu este un antrenor emerit, mi-a fost mereu alături şi a făcut parte din staff-ul meu.
El a fost premiat şi în 2008, când am câştigat prima medalie şi în 2012, când am luat aurul olimpic şi în 2016. În ceea ce priveşte premierea acordată pentru Tokyo 2020, Comitetul Naţional Paralimpic (CNP), prin adresa 514/2021, a înaintat la Ministerul Sportului premierile în baza HG 1447/2007. Lista persoanelor premiate este numită de forul de specialitate (Federaţia de Ciclism) şi CNP, iar ea se face la fiecare ediţie în parte.În fapt, discutăm despre performanţe şi premieri conform prevederilor legale”, relatează ministrul.