- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Aderarea României la Schengen – Bode: „Merg să cer respect pentru ţara noastră! Aderarea este o aspiraţie legitimă a cetăţenilor României”

08 Dec, 10:13 • Cornel Ghimeșan
În cadrul Consiliului JAI care va avea loc astăzi, se va vota aderarea României la Spațiul Schengen. În acest context, ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a afirmat că România astăzi cere în primul rând, respect și că trebuie să primească un vot pozitiv din moment ce de 11 ani suntem pregătiți pentru acest moment.
Aderarea României la Schengen - Bode: „Merg să cer respect pentru ţara noastră! Aderarea este o aspiraţie legitimă a cetăţenilor României”

România va solicita astăzi un singur lucru – respect, a declarat, joi dimineaţa, ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, înainte de începerea reuniunii Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne, care are loc la Bruxelles şi care are pe agendă aderarea ţării noastre la Schengen.

„România va solicita un singur lucru – respect. Merg să cer respect pentru ţara noastră, pentru că România respectată în Uniunea Europeană este suma respectului câştigat de fiecare român din partea Uniunii Europene. (…) Azi, mandatul meu este unul foarte clar: voi solicita dezbatere şi vot pentru aderarea României la Schengen. (…) Argumentele României sunt arhicunoscute şi sunt susţinute de Preşedinţia cehă, de Comisia Europeană şi majoritatea statelor membre, cu excepţia Austriei. (…) Sunt încrezător într-un rezultat pozitiv pentru România – un vot pentru aderare azi şi ridicarea controalelor de la frontieră de la 1 ianuarie 2023″, a precizat Lucian Bode.

Alte articole: Austriecii nu sunt de acord cu blocarea aderării României la Schengen. Critici dure la adresa ministrului de interne Gerhard Karner

El a spus că va încerca să aibă o discuţie cu omologul austriac înainte de reuniune.

„Este un eveniment pe care îl aşteptăm de 15 ani, de la momentul aderării la Uniunea Europeană, de 11 ani de când îndeplinim absolut toate condiţiile impuse de acquis-ul Schengen. Practic, România se comportă ca un stat Schengen de 11 de ani, investind în resurse umane, în echipamente, în tehnologii. Din păcate, în aceşti 11 ani România nu a beneficiat şi de drepturile care i se cuveneau ca stat membru Schengen. Practic, pierderile în aceşti 11 ani sunt incomensurabile”, a explicat ministrul.

Lucian Bode a subliniat că votul de joi este un moment de cotitură în istoria României şi chiar în istoria Uniunii Europene.

„Aderarea României la spaţiul Schengen este o aspiraţie firească, o aspiraţie legitimă a cetăţenilor României. Şi, în acest moment istoric pentru România, doresc să le mulţumesc cetăţenilor români pentru răbdarea şi înţelegerea de care au dat dovadă în toţi aceşti ani”, a transmis Bode.

Eforturile României pentru aderarea la Schengen

Nicolae Ciucă face în continuare eforturi pentru a obține rezultatul mult dorit de România. Premierul ar fi avut, miercuri seara, o ultimă discuție cu cancelarul Austriei, înaintea votului de mâine, de la Consiliul JAI, acolo unde România are nevoie de unanimitate pentru a fi  acceptată în Spațiul Schengen, potrivit Agerpres.

Premierul Nicolae Ciucă a reiterat solicitarea României de intrare în Schengen şi toate argumentele care au fost repetate şi zilele trecute. În acelaşi timp, premierul român l-ar fi informat şi personal pe cancelar despre menţinerea poziţiei României de a cere un vot în Consiliul JAI. Totodată, ar fi amintit că toate celelalte state membre susţin în acest moment, pe bună dreptate, România”, mai notează sursa citată.

Miercuri, premierul Nicolae Ciucă afirma că România va merge „până la capăt” cu demersurile de aderare la spaţiul Schengen şi va cere un vot în acest sens în Consiliul JAI de joi, subliniind că „starea de incertitudine nu mai poate continua”.

Citește și: Parlamentul Olandei a luat o decizie finală cu privire la aderarea României la Schengen

Urmărește Daily Business pe Google News
Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult
Alte articole
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu în Ajunul Crăciunului
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu ...
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține gospodine
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține ...
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție de câte ore ai într-o lună”
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție ...
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai găseşti doar bieţi pensionari, tineret nu mai vezi”
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai ...