Ministrul austriac de Interne, Gerhard Karner, care a blocat intrarea României în Schengen, vine în România. Pe masa de discuții se va prezenta și un subiect important, mai exact situația migrației, a anunțat exxpress.at.
Oficialul vine azi la București și are programate discuții cu omologul său român, Lucian Bode, potrivit presei din Austria. Subiectele pe care dorește să le atingă sunt traficul de persoane și abuzurile în materie de politică de azil.
Vizita este considerată mai degrabă un semnal de relansare a dialogului bilateral, fără anunțuri în legătură cu subiectul Schengen.
„Tema principală a discuţiilor de la Bucureşti va fi situaţia migraţiei în UE, în special lupta comună împotriva traficului de migranţi şi a abuzurilor în materie de azil, precum şi protecţia frontierelor externe”, a transmis sursa citată.
„România şi Austria doresc să continue să coopereze îndeaproape în domeniul securităţii. Obiectivul nostru comun este de a continua să exercităm presiuni asupra Comisiei Europene, în primul rând, pentru a face mai robustă gestionarea frontierelor externe şi de a sprijini ţări precum România în acest sens. Numai un management funcţional al frontierelor externe permite libertatea de călătorie fără graniţe în cadrul Uniunii Europene”, a declarat ministrul de interne, referindu-se la spaţiul Schengen.
Așadar, Karner a prezentat o situație pe fondul traficului de persoane, cu o zi înaintea sosirii în România. Astfel, în anul precedent, în Austria au fost arestați 712 traficanți, cu 61% mai mulți decât în 2021. În 2021 au fost reținuți tot în Austria 441 de traficanți, iar în 2020 au fost 311. În acești ani, numărul traficanților a fost mult mai mare chiar după pandemie, în 2019 fiind prinși doar 242 de traficanți.
Dintre traficanţii reţinuţi în 2022, românii au fost pe locul al patrulea, potrivit statisticilor prezentate. Cei mai mulţi au fost sirieni – 103, urmaţi de turci – 68, ucraineni – 53, români – 52 şi austrieci – 34.
Oficialul a mai adăugat faptul că, situația traficanților nu va rămâne așa și va fi combătută cu siguranță. Karner este hotărât și vrea să sporească controlul la frontiere, atât la nivel național, cât și internațional.
Vizita ministrului austriac, la București, este un motiv de relansare a dialogului româno-austriac, de aceea nu sunt așteptări în ceea ce privește date despre aderarea României în Schengen, dar nici o schimbare a lui Karner asupra acestui subiect.
„Este relansat dialogul româno-austriac cu ton şi aşteptări moderate”, afirmă sursele citate.
Gerhard Karner s-a pregătit pentru vizita de astăzi încă de vineri, când a purtat o discuție telefonică cu Lucian Bode și s-a întâlnit cu ambasadorul României la Viena.
Lucian Bode i-a solicitat ministrului austriac, la începutul acestui an, în urma reuniunii informale a Consiliului JAI de la Stockholm, faptul că, Austrica să sprijine din nou România în aderarea la spațiul Schengen, astfel ca acest lucru să fie posibil cât mai repede și să se ajungă la o înțelegere.
„În ceea ce priveşte relaţia cu Austria, am discutat cu omologul meu austriac, Gerhard Karner, şi sunt încrezător că în perioada următoare vom relua dialogul bilateral, întrucât România are o aşteptare legitimă ca Austria să îşi reconsidere poziţia exprimată la vot în luna decembrie a anului trecut. Totodată, i-am cerut ca Austria să revină la sprijinul constant arătat faţă de aderarea României, astfel încât procesul de aderare la spaţiul Schengen să se finalizeze cât mai curând posibil. Cu atât mai mult cu cât noile date prezentate la Stockholm de către agenţia europeană FRONTEX confirmă încă o dată că România nu se află pe principala rută de migraţie din Balcani”, a scris atunci Bode pe Facebook.
Totodată, vizita ministrului austriac în România este precedată de mai multe discuții privind aderarea României la Schengen. Acesta s-a opus la finele anului precedent și a blocat dosarul Schengen, însă în urma discuțiilor, a promis deblocarea documentului de la 1 iulie.
Știre în curs de actualizare